Contradicţii în scandalul cărnii stricate de pui. Selgros spune că ar fi anunţat ANSVSA în septembrie, inspectorii afirmă că s-au autosesizat miercuri

Data publicării:
carne-3

Cu toate că reprezentanţii societăţii Selgros afirmă că au anunţat autorităţile sanitare despre marfa cu probleme încă din septembrie şi că au distrus puii infestaţi cu excremente de şoarece, inspectorii pentru siguranţa alimentelor susţin că nu ştiau de aceste probleme şi că s-au autosesizat abia miercuri, după ce au aflat informaţiile din presă. Reprezentanţii Selgros sunt contrazişi şi de procurori, care spun că marfa nu a fost nicidecum casată, ci reambalată şi vândută unor firme mai mici.

Telespectatorii Digi24 şi cititorii noştri sunt invitaţi să ne trimită imagini cu alimente alterate, reetichetate sau cu orice urmă suspectă pe Digi24.ro, secţiunea DigiVox. Sunt importante detaliile legate de momentul achiziţiei, numele magazinului şi starea produselor.

Reprezentanţii lanţului de magazine Selgros, primul loc în care a ajuns carnea infestată, spun că au anunţat autorităţile încă din luna septembrie despre puii cu probleme. Îi obligă legea, dar şi standardele de calitate. „Inspectorul nostru de calitate a considerat că nu sunt propice punerii în consum, drept pentru care au fost retrase şi nu au fost în zona de comercializare”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros.

Şeful Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor spune însă că nu a primit nici o notificare de la conducerea lanţului de magazine, iar contradicţiile continuă.

Potrivit procurorilor, Selgros ar fi trimis carnea neconformă la abatorul din Călăraşi când a văzut urmele de şoareci, iar acolo ar fi fost reambalată şi distribuită magazinelor mici din ţară. Cei de la Selgros neagă însă că ar fi returnat loturile de carne producătorului. „Acel lot neconform a fost distrus la Protan”, a precizat pentru Digi24 Alexandru Vlad.

Inspectorii sanitar-veterinari au început controalele la mai mult de o lună după ce carnea de pui cu probleme ar fi fost refuzată de Selgros. Între timp, lanţul de magazine a retras de la vânzare peste 36 de tone de carne trimise de Avicola Călăraşi.

Carnea retrasă va sta congelată în depozitele magazinelor până când sunt gata analizele. Dacă acestea confirmă că puii erau alteraţi, marfa va fi distrusă. În caz contrar, vor ajunge din nou pe piaţă.

Între ferma zootehnică şi masa consumatorului există şapte filtre

În mod normal, dacă toată regulile ar fi respectate, ar fi aproape imposibil ca un pui contaminat să ajungă la vânzare. În teorie, există şapte filtre de siguranţă între ferma zootehnică şi masa consumatorului. Legea spune că sănătatea păsărilor trebuie controlată de fermier, de medicii veterinari ai abatoarelor, dar şi de magazine.

În primul rând, fermierii sunt cei care trebuie să se asigure că păsările pe care le cresc sunt sănătoase. Ei sunt obligaţi să trimită laboratoarelor diverse probe pentru a depista dacă puii sunt infectaţi cu salmonella. Cu zece zile înainte să fie duse la abator, păsările sunt testate din nou: probele de sânge din toate loturile sunt trimise la laborator, explică Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.

La abator, carnea este testată din nou de către medicii veterinari. Apoi, probe din fiecare lot sunt trimise la analize, inclusiv pentru depistarea salmonellei. Analizele durează patru zile, iar dacă sunt pozitive, noi probe sunt trimise către un laborator de referinţă pentru a se stabili specia de salmonella, explică Anca Gavril, şef al laboratorului Larex.

Dacă toate analizele ies bine, abia atunci carnea ajunge în hipermarketuri şi supermarketuri.

La rândul lor, Direcţiile Sanitar Veterinare din ţară pot face propriile verificări. Inspectorii verifică provenienţa, traseul şi condiţiile în care a fost depozitată carnea.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri