Controale în spatele cortinei. Primăria Capitalei verifică activitatea celor 14 teatre din subordine

Data publicării:
odeon

Primăria Capitalei finanţează cu două milioane de euro anual cele 14 teatre din subordine. Ceea ce, brusc, li se pare o cheltuială inutilă consilierilor generali. De aceea, o comisie va verifica dacă banii de la buget sunt aruncaţi în vânt sau dacă sunt gestionaţi corect.

Gabriel Fătu, preşedintele de şedinţă al Consiliului General: „Vrem să arătăm că se poate lucra pentru că am avut senzaţia că nu se întâmplă nişte lucruri pentru că nu vor anumiţi oameni”.

Primul teatru vizat este Teatrul Odeon. Iar acuzaţiile sunt printre cele mai grave. Ele vin de la şeful comisiei de audit, un actor remarcat mai ales prin prestaţiile de la OTV şi scandaluri din zona cancanului. De altfel, a fost ales în Consiliul General pe listele PP-DD, partid înfiinţat de Dan Diaconescu, patronul OTV.

Gabriel Fătu: „Acolo ar fi nişte lucrări făcute ilegal, ar fi nişte proiecte făcute nu ştiu cum. Sunt spectacole care costă foarte mult şi nu funcţionează şi atunci se joacă de câteva ori şi s-au cam cheltuit banii degeaba”.

Directoarea instituţiei, Dorina Lazăr, are o carieră de 54 de ani, cu roluri de film şi teatru pentru care a fost decorată în România şi Franţa. Abia aşteaptă comisia.

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon: „Din investiţia pe care teatrul o face în executarea unui spectacol, din montarea lui, din încasări noi scoatem 85 la sută. Avem toate actele la dispoziţie. Chiar le mulţumesc pentru că îmi fac reclamă fără să plătesc. Noi ne vedem de treabă. Avem chiar şi 12 spectacole pe săptămână”.

Un caz aparte este cel al Teatrului de Copii Ţăndărică. Dintr-un buget de un milion de euro, doar un sfert acoperă primăria. În schimb, a avut peste o sută de mii de spectatori anul trecut, printre cei mai mulţi din Bucureşti. Chiar dacă municipalitatea nu s-a grăbit să intervină pentru renovare.

Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică: „La teatrele, instituţiile publice, trebuie să fie controale. Am avut audit intern de la primărie, avem Curţi de Conturi. Vin spre noi. Nu cred că ar fi un motiv de panică pentru că funcţionăm conform legii. Trăim cu speranţa că în noile bugete de anul viitor o să schimbăm scaunele la sală, o să refacem foaierul, o să refacem intrarea, faţada”.

Controalele vin la scurt timp după ce directorul Direcţiei de Cultură din Primărie a fost demis pentru management defectuos.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri