Controverse la revizuirea Constituției. Discriminarea pe motive de orientare sexuală, interzisă 

Data publicării:
homo-1

Deputatul Remus Cernea a declarat că noul articol deschide calea legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, interzise în acest moment de Codul Civil.

„În măsura în care prin Constituţie este interzisă orice formă de discriminare bazată pe rasă, pe gen, pe orientare sexuală, atunci acele legi care impun restricţii faţa de diverse minorităţi, în acest caz faţă de minorităţile sexuale, ar intra în conflict cu Constituţia, iar acele prevederi ar putea fi foarte uşor anulate în baza unei excepţii de neconstuţionalitate înaintată la Curtea Constituţională”, a explicat el.

Iniţiatorul amendamentulu care-i apără de discriminare pe cetăţenii cu diferite orientări sexuale, senatorul PNL Tudor Chiuariu, susţine, însă, că noua prevedere constituţională nu are ca scop legalizarea căsătoriilor între homosexuali.

„Acest articol este o preluare a prevederii similare din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene care este obligatorie pentru statele membre. Asta nu însemnă că toate statele membre au recunoscut căsătoria dintre persoane de acelaşi sex în baza acestui articol”, a explicat Tudor Chiuariu.

Preocuparea parlamentarilor pentru acest subiect nu se opreşte aici. Doi deputaţi liberali, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha, propun ca noua Constituţie să prevadă că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie". Amendamentul, care interzice în mod expres căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu a fost încă dezbătut în Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri