Copil mutilat de un câine. Procurorii au clasat dosarul: "Nu era din categoria celor periculoşi"

Data publicării:
caine

Familia unui copil din Orşova îşi cauta dreptatea de un an de zile, după ce băiatul de 11 ani a fost mutilat de un câine lasat liber de stapâni Animalul i-a sfâşiat faţa, iar copilul a avut nevoie de lungi îngrijiri medicale. Procurorii au clasat cazul pe motiv ca animalul nu face parte din categoria câinilor periculoşi. Familia victimei refuză să accepte soluţia şi cere redeschiderea cazului.

O petrecere de copii s-a transformat într-un coşmar pentru Adelin, un băieţel de 11 ani din Orşova, în vara anului trecut. Se juca pe stradă, cu mai mulţi prieteni, în faţa casei sărbătoritului, când boxerul familiei la care se afla în vizită a venit în mijloculul grupului. Era liber şi făăr lesă, iar Adelin s-a aplecat sa-l mângâie.

Augustin Oprea, tatăl băiatului: „Câinele a sărit şi l-a muşcat de partea asta de ochi, occipital, frontal şi...au fugit cu el l-a urgenţă după aceea”.

Copilul a ajuns la spital cu răni grave. 25 de zile a stat în spital.

Camelia Oprea, mama băiatului: „O lună de zile am avut tratament antirabic la el. A trebuit să mergem săptămână de săptămână să-i facem tratamentul antirabic”.

Părinţii au cerut atunci autorităţilor să le facă dreptate, iar procurorii din Orşova au început o anchetă penală împotriva bărbatului care lăsase câinele liber. Aproape un an mai târziu, dosarul a fost clasat. Motivul: animalul nu este dintr-o rasa periculoasă.

„După examinarea exemplarului canin s-a constatat că acesta este un metis Boxer şi nu face parte din categoria câinilor periculoşi sau agresivi (...) Se va dispune clasarea cauzei.", se arată în ordonanţa de clasare după încetarea urmăririi penale.

Familia copilului refuză să accepte soluţia procurorilor.

Ovidiu Trăilă, avocat: „Este un metis între Boxer şi Cane Corso. Rasa aceasta Cane Corso fiind printre rasele periculoase prevăzute în legi. Noi am şi solicitat expertiză ca să determinăm acest fapt, dar procurorul ne-a respins-o”.

Proprietarii câinelului recunosc ca animalul era lăsat liber.

Stela Novăcescu, bunica proprietarului câinelui: „Da, a fost liber, până anul trecut în august se plimba liber pe stradă”.

Gheorghe Novăcescu, bunicul proprietarului câinelui: „Copilul a venit, l-a luat de cap şi a început să-l scuture, face exact cum face cu al lui, îl trage de urechi, îl scutură şi câinele a dat cu labele să scape şi l-a zgâriat pe frunte”.

Specialiştii spun că şi un câine dintr-o rasă nepericuloasă poate deveni agresiv.

Familia victimei a cerut Parchetului Mehedinţi redeschiderea cazului. Conform legii, orice câine trebuie să poarte, în spaţiile publice zgardă şi lesă, iar câinii periculoşi trebuie să aibă şi botniţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri