CORESPONDENȚĂ DIN SUA. Companiile Exxon și Chevron și-au trimis vicepreședinții la întâlnirea cu V. Ponta

Data publicării:
ponta victor RESIZE-AFP Mediafax Foto-THIERRY CHARLIER-7

ACTUALIZARE 23.54. Vizitele de astăzi, de la Washington, s-au axat pe două domenii principale. În afara întâlnirilor avute de delegația română cu vicepreședinții companiilor din energie, au existat și întrevederi cu reprezentanții unor mari firme de IT și telecomunicații, precum Hewlett Packard , Motorola și IBM.

Spre seară, premierul urma să se întâlnească, pentru un meci demonstrativ, cu Ghiță Mureșan, fost component al echipei de baschet Washington Bullets.     

Ambele companii vor să exploateze resursele naturale din subsolul României. În cazul Chevron, demersul nu este deloc uşor din cauza protestelor pe tema exploatării gazelor de şist. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, reprezentanții companiei Chevron i-ar fi cerut premierului să ridice un gard în jurul perimetrului primit pentru a face explorări la Pungești.

În mod normal, această întâlnire dintre premier și reprezentanții acestor companii ar fi trebuit să se axeze pe redevență, adică pe taxele pe care statul român ar trebui să le perceapă de la aceste companii în momentul în care exploatează rezervele de gaze și de petrol din Marea Neagră și respectiv din Dobrogea sau Vaslui. Reprezentanții României au spus, însă, că nu aceasta este tema principală de discuție, ci, practic, statul român a venit aici să dea garanții acestor investitori că îi sprijină în continuare în investițiile pe care ei le fac în țara noastră. Mai precis, nu vor fi niște negocieri, ci doar niște discuții.

Cine sunt Exxon și Chevron

Harta perimetrelor concesionate în România companiilor energetice străine

Exxon Mobil este cea mai mare companie de petrol şi gaze naturale listată la nivel mondial şi deţine cea mai mare rafinărie de produse petroliere din lume.

Compania americană a avut un profit de peste 16 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. O cifră enormă, însă cu o treime în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Exxon Mobil este strâns legată şi de România. A descoperit anul trecut, împreună cu OMV Petrom, un important zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră. Potrivit estimărilor, acolo ar fi depozitate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică de şase ori consumul anual al României.

Chevron este a doua companie energetică din Statele Unite. Produce petrol, gaze naturale şi alte produse petroliere. În această activitate sunt implicaţi peste 60 de mii de angajaţi, în toată lumea.

Afacerile Chevron sunt profitabile. Compania a câştigat peste 11 miliarde de dolari în prima jumătate a anului.

Interesele din România ale giganților americani din energie

La ora actuală, afacerile Chevron din România sunt strâns legate de gazele de şist. Grupul american deţine mai multe licenţe de explorare în judeţul Vaslui şi în Dobrogea. Deocamdată, intenţia companiei de a dezvolta lucrările se loveşte de protestele aprinse ale românilor. Oamenii se tem că metoda folosită pentru extragerea gazelor de şist, fracturarea hidraulică, va polua apele şi va declanşa cutremure.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri