CORESPONDENȚĂ. Echipa Digi24, în mijlocul conflictului din Israel

Data publicării:
21112012 20mijloc-34601

Ora 7.00 și alarma de avertizare sună deja. Echipa Digi 24 şi ceilalţi oaspeţi ai hotelului din Ashkelon trebuie să se adăpostească în buncăre. Astfel de momente au loc de zeci de ori pe zi: rachetele lansate de palestinieni din Fâşia Gaza se îndreaptă ameninţător către oraşele israeliene, aflate în raza de acţiune a proiectilelor, iar oamenii fug în adăposturi. La Sderot, de exemplu, oraş aflat în prima linie, clădirile poartă urmele rachetelor lansate de militanţii Hamas sau ai altor grupări teroriste.

Sderot este un oraş foarte mic, se află la aproximativ zece kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza. În ultimele șapte zile au fost lovite de nu mai puţin de câteva sute de astfel de proiectile. Cum arată ele: de cele mai multe ori sunt bucăţi de metal, tăiate din stâlpii de iluminat public, apoi în interior sunt umplute cu cuie şi aruncate de la aproximativ zece kilometri înspre Israel.

La fiecare colţ de stradă sunt mobilizate maşini de poliţie, iar agenţi ai forţelor speciale scrutează orizontul cu binoclurile. De o săptămână, viaţa locuitorilor din Sderot a devenit un coşmar din cauza conflictului.

„Această situaţie nu este bună nici pentru noi, nici pentru Gaza. Hamas şi Jihad-ul Islamic reprezintă problema locuitorilor din Gaza. Sunt grupări teroriste”, spune un bărbat.

Români sunt prinși în mijlocul violențelor

În mijlocul conflictului sunt prinşi şi românii stabiliţi în Israel. Alarma de atac cu rachete a sunat chiar în timpul interviului acordat echipei Digi24 de Adriana Caatz, medic român din Sderot.

„Săptămâna asta a fost teribil de grea şi o să mai fie două trei zile, pentru că nu se ştie exact încotro se merge încă”, a explicat Adriana Caatz.

Sub ploaia de bombe şi rachete, atât israelienii, cât şi palestinienii aşteaptă ca liderii lor să cadă la pace sau măcar să anunţe un armistiţiu.

Ideea unui armistiţiu între statul israelian şi Fâşia Gaza pare să fie foarte departe în momentul în care vine vorba despre situaţia întâlnită aici pe teren. De dimineaţă au fost mai multe lovituri ale artileriei, ale armatei israeliene pe graniţa cu Fâşia Gaza.

Lideri Hamas s-ar fi ascuns într-o școală

Spiritele s-au mai liniștit, dacă se analizează numărul de rachete trimise dinspre Fâșia Gaza spre Israel. În Ashkelon, după 16.00 nu s-a mai auzit alarma de bombardament, la fel în mai toate orașele mari din jurul graniței cu Gaza. Explicația este că efectul contraofensivei israeliene s-a văzut în doar câteva ore. Forțele israeliene au lovit puternic după atentatul de la Tel Aviv, făcând Hamas să se retragă, transmite corespondentul Digi24 Laurențiu Rădulescu.

La posturile de radio israeliene s-a spus că lideri Hamas s-ar fi ascuns într-o școală, mizând pe faptul că forțele israeliene nu vor bombarda zona. E o practică des întâlnită, spun israelienii.

Premierul israelian a declarat, la întrevederea cu Hillary Clinton, că nu se poate vorbi acum despre un acord de pace, pentru că nu au existat în orașele israeliene de graniță nici măcar 24 de ore de limită. Membrii Hamas spun că ei sunt cei atacați de israelieni, că trebuie să își elibereze pământul, iar israelienii le forțează mâna să atace orașele de graniță.

Poate dacă liderii internaționali vor face presiuni, se va ajunge oarecum la un acord de încetare a focului, însă indiferent de acordurile anterioare, ambele părți spun că nu a existat lună în care să nu se înregistreze schimburi de focuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri