Corlățean: Nu suntem foarte flexibili în a acorda vize oamenilor de afaceri din Turcia

Data publicării:
03032013 20corlatean-52579

Ţara noastră pierde bani din cauza metodelor anevoioase prin care se acordă vize pentru cei din Orient, spune ministrul de Externe.

„Nu ne permitem să ne mişcăm foarte serios în a acorda nişte vize pentru oameni de afaceri din ţări precum statele arabe din Golf. Avem aceste solicitări de ani de zile şi nu o facem pentru că trebuie să aderăm la spaţiul Schengen. Nu suntem foarte flexibili în a acorda vize oamenilor de afaceri din Turcia sau din alte părţi şi pierdem”, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlățean, la un post de televiziune.

Este doar unul dintre motivele invocate de Titus Corlăţean pentru care ministrul spune că Schengen trebuie lăsat în plan secund dacă nu primim, acum invitatia de aderare.

Ministrul a spus încă de vineri seară că ţara noastră nu va mai considera Schengen o prioritate, dacă vom fi amânaţi pentru octombrie.

Citiți și:

Corlăţean, despre Schengen: În cazul unei noi amânări, România ar putea să nu mai fie interesată

Ieri, printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a anunţat că se delimitează de aceste declaraţii: „Domnul preşedinte Traian Băsescu îl invită pe domnul ministru Titus Corlăţean să renunţe la afirmaţii de acest gen, pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeană a României şi îi cere, în schimb, să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces”.

Titus Corlăţean a anuntat nu şi-a retractat însă afirmaţiile. În schimb, ministrul a mai precizat că ar exista un interes politic al partidelor populare aflate la putere în vestul Europei, pentru ca ţara noastră să nu devină membru al convenţiei Schengen.

„Aș pune o întrebare publică președintelui: la discutiile din marja Consiliului European de la Bruxelles când i-am adresat rugămintea de a avea o discuție cu Merkel, dacă a avut această discuție pentru susținerea României de a adera la Schegen. Când nu se respectă principiile și criteriile de partea cealaltă și România le respectă e o chestiune de poziție foarte clară”, a decșarat Corlățean.

Declaraţia ministrului a fost întărită de premier.

„Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului, de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Când se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amânat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen", a spus Ponta pentru Mediafax.

Foşti şefi ai diplomaţiei au păreri împărţite legate de declaraţiile lui Titus Corlăţean.

„Din câte știu, USL nu a scos din programul său de guvernare acest obiectiv strategic național, așa încât declarațiile ministrului de Externe sunt cu atât mai neavenite și surprinzătoare”, este de părere Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

Consiliul de Justiţie şi afaceri interne se va întruni pe 7 martie. Deocamdată, nu este clar dacă aderarea Românei la spaţiul Schengen va fi pe agenda discuţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri