Corpul de Control al Guvernului: Nereguli și bani risipiți la Complexul Energetic Oltenia, în plină austeritate

Data publicării:
cen - oltenia

Verificările au vizat perioada 2010-2012, când, în plină austeritate, instituția a achiziționat sau închiriat 23 de mașini, între care un Volkswagen Touareg în valoare de peste 35.000 de euro, deși companiile de stat aveau restricții la astfel de achiziții.

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) acuzând nereguli comise în perioada 2010-2012 la complexele energetice Rovinari, Craiova şi Turceni, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în urma unui control efectuat la nou-înfiinţatul Complex Energetic Oltenia.

Inspectorii guvernamentali reclamă majorarea ilegală, cu peste 20% din valoarea iniţială, a valorii contractelor de achiziţie publică şi arată că, în perioada verificată, la nivel acestor companii au fost încheiate un total de 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

19.000 de angajați, trimiși în concediu forțat

Raportul Corpului de Control intervine în condițiile în care 5.000 de mineri şi energeticieni, angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, urmează să vină în București pentru a protesta în faţa Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Protestele au fost anunțate pentru 14 mai, zi când va fi oprită şi activitatea în toate unitățile complexului. 

La 1 mai, 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au intrat în prima zi de concediu forţatDouă săptămâni, aceştia sunt obligaţi să stea acasă, pentru că termocentrale ori au fost închise, ori funcţionează la limită, din lipsa comenzilor.

Cărbunele a rămas nevândut, căutată fiind energia hidro și cea nucleară, mult mai ieftine. Prin urmare, două termocentrale au fost oprite, iar cea de-a treia funcționează la un sfert din capacitate.

Pe de altă parte, concediul forţat în care se află, începând de la 1 mai, cei 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia are efect de domino.Firmele prestatoare de servicii sunt direct afectate după ce gigantul energetic şi-a întrerupt activitatea. Este şi cazul unei societăţi care se ocupa de curăţenia şi întreţinerea termocentralelor, care trebuie acum să îi trimită în concediu fără plată pe cei 1.200 de salariaţi.

Peste 20 de sesizări la DNA într-un an de guvernare

Sesizarea DNA în urma unor investigații desfășurate de Corpul de Control al Guvernului a devenit un demers obișnuit al guvernului condus de Victor Ponta. Cel mai recent caz a fost, la sfârșitul lunii trecute,  în legătură cu retrocedarea domeniului Andronache. Tot luna trecută, Guvernul a sesizat DNA și în cazul - mult mai răsunător - al RATB, unde subvențiile ar fi fost folosite pentru acoperirea unor cheltuieli nejustificate.

În martie, Corpul de Control al Guvernului a spus că trimite către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro. Prim-ministrul aprecia că banii au ajuns „pe la Videanu şi PDL” şi trebuie recuperaţi.

De altfel, Direcția Națională Anticorupție a anunțat în martie că, pe baza sesizărilor Corpului de Control al premierului și ale unităților subordonate, s-au constituit 21 de cauze penale, începând din luna mai 2012, când a fost învestit Cabinetul Ponta I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri