Creatorul Kalașnikovului n-a câștigat niciun ban de pe urma armei ce-i poartă numele

Data publicării:
2612 20kalasnikov-40515

Apropaţii spun că vârsta înaintată este de vină pentru noile probleme de sănătate. În urmă cu aproape şapte decenii, Mihail Kalaşnikov a inventat o armă care avea să devină cea mai de succes puşcă de asalt din întreaga lume. El a proiectat mitraliera în anii 40, pe când era soldat în Armata Roşie.

Creatorul celei mai eficiente arme de asalt, Mihail Kalaşnikov, este un om cu origini umile. Destinul său a fost făurit de arma care, de şapte decenii, îi poartă numele. Un nume rostit cu teamă şi respect şi care a câştigat aprecierea militarilor din toate armatele planetei.

CITIȚI și O cincime din armele de pe planetă poartă semnătura Kalașnikov

La peste 90 de ani, armurierul îşi priveşte acum invenţia cu dispreţ şi răceală. Mitraliera care-i poartă numele a fost produsă în peste 100 de milioane de exemplare şi a secerat nenumărate milioane de vieţi.

Erou al Muncii Socialiste, cu pensie de general

Arma creată de Mihail Kalaşnikov a devenit un simbol al rebeliunii şi al revoluţiei, un mit şi un punct de referinţă în toate conflictele armate din ultimii 60 de ani.

Succesul pe care l-au avut armele proiectate de Mihail Timofeevici Kalaşnikov l-au transformat, fără voia sa, într-un erou al Uniunii Sovietice. Pe lângă distincţia de erou al Muncii Socialiste, Kalaşnikov a primit Premiul Lenin în 1963, iar în 1969 a fost ridicat în rang de colonel.

În 1971, inventatorul a primit gradul de Doctor în Ştiinţe Inginereşti. Într-un interviu, Kalaşnikov spunea că decoraţiile sale ar încăpea într-o mică furgonetă.

Preşedinţii Iosif Vissarionovici Stalin, Boris Elţîn, Dimitri Medvedev şi Vladimir Putin l-au decorat personal.

În ciuda succesului comercial adus de arma pe care a inventat-o, Mihail Kalaşnikov nu a obţinut nici un profit, în afară de o pensie de stat şi de rangul de general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri