Crin Antonescu, la Digi24: Vreau ca votul în Parlament pe Roşia Montană să fie nominal, la vedere

Data publicării:
CRIN CROP

În primul rând îi felicit pentru că o fac. Indiferent de tema pentru care ieși din stradă, câtă vreme o faci pașnici, e un semn de civism, a declarat Crin Antonescu, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

Președintele Senatului a declarat că apreciază oamenii care au curajul, tenacitatea și timpul să își exprime punctul de vedere, dincolo de faptul că opțiunea lor nu este susținută de toți.

Crin Antonescu a remarcat faptul că sunt mulți oameni tineri care participă la aceste proteste, dar că nu este relevantă vârsta sau numărul celor prezenți în stradă și nu contează cine inițiază o astfel manifestație, ci cine se alătură, „pentru că arată un fond de nemulțumire”.

Președintele Senatului a declarat că ia foarte în serios aceste manifestații în semn de protest, indiferent dacă e vorba de o sută de participanți într-o zi sau două mii în alta.

„Formal, proiectul de lege privind Roşia Montană este trimis Senatului, ca primă cameră sesizată, la Biroul Permanent, mâine, va urma cursul normal, va fi trimis Comisiei de administraţie publică, cu avize, cum e nromal. Sau, a doua variantă, în şedinţa birourilor reunite să constituim o comisie mixtă, Senat – Camera Deputaţilor, în scopul de a deschide dialogul cu cei care manifestă în stradă, care au poziţii în mediul online, care în presă au pledat într-un sens sau altul. Merg spre a doua variantă, pentru că permite această discuţie publică, transparentă şi dialog. Voi pleda pentru o durată rezonabilă, scurtă, nu pentru cantonarea în discuţii nesfârşite. Pe proiectul la rigoare, dacă se lucrează intens şi membrii comisiei se dedică, cred că într-o lună să treacă şi de Camera Deputaţilor”, a declarat Crin Antonescu.

Potrivi acestuia, din punct de vedere politic, va exista o consultare fiind important să existe o poziţie clară: „Nu doresc ca PNL să se fofileze, să dea un răspuns care să nu supere pe nimeni. Vrem să luăm act de toate datele problemei, inclusiv impactul public, pentru că astfel de proiecte generează reverberaţii profunde în societate. Iau în serios riscul neîncrederii, mai ales acum”.

Au fost acuzaţii cu totul nefericite între premier şi preşedinte despre eventuală mită în legătură cu acest proeict. A fost un dans al acuzaţiilor, un soi de răzbunări, cu totul nefericită chestiunea.

Dacă Traian Băsescu este un partizan al proiectului Roşia Montană nu trebuia să se preteze la un mic joc electoral, ci să fi spus: da, hai să se facă proiectul.”, a susţinut liderul PNL.

Avizul de la MJ există, cu foarte multe observații

Crin Antonescu și-a menținut punctul de vedere exprimat săptămâna trecută că, dacă proiectul Cabinetului Ponta nu are avizul Ministerului Justiției, el nu poate intra în dezbaterea parlamentară.

„Din punct de vedere formal, dacă nu exista un aviz, el nu putea fi luat în discuție. Avizul există. Avizul există, așa cum îl cunoaștem, cu foarte multe observații și cu foarte multe solicitări de modificăre, praactic, a unor lucruri esențiale în acest proiect”, a declarat Crin Antonescu.

„Și cred că, tocmai pentru că vine din partea Guvernului, trebuie să luăm în calcul, cei din majoritate cel puțin, care ne susținem Guvernul și avem încredere în avizele lui, trebuie să luăm în dezbatere - că proiectul nu trebuie să iasă așa cum a venit, chiar dacă iese așa cum a venit de la Guvern, toate aceste observații”, a afirmat Crin Antonescu.

Președintele Senatului a comentat și declarația ministrului Mediului, Rovana Plumb, spunând că nu poți să dai avizul, ca ministru, după ce documentul trece de Parlament: „Nu ți-l mai cere nimeni, După ce s-a hotărât în Parlament, pleacă la promulgare sau, în fine, în fața Curții Constituționale, nu mai cere nimeni aviz. (...) Presupun că este expresia unei ezitări în fața presiunii majore asupra acestui proiect, care se face din toate direcțiile, dar așa ceva nu există, ca să spun și eu ca ardelenii”.

Proiectul de lege propus de Guvern care prevede începerea exploatării la Roşia Montană este în mare parte neconstituţional. Concluzia este a experţilor Ministerului Justiţiei care avertizează că, dacă proiectul guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ, aflat acum la Senat, este un document plin de confuzii juridice şi excepţii de la legile în vigoare, care fac statul simplu martor la situaţia de la Roşia Montană, susţin specialiştii.

Proiectul putea trece prin decizie guvernamentală

Crin Antonescu a subliniat chiar că, pentru acest proiect putea fi luată o decizie guvernamentală, pentru că nici nu necesită neapărat un proiect de lege.

Președintele Senatului consideră că nu este o idee bună să se organizeze un referendum pe această temă, subliniind că nu face această declarație pentru a-l contrazice pe Traian Băsescu, care a lansat această posibilitate. „După părerera mea, asemenea decizii trebuie să fie comunicate bine, trebuie să evite o asemenea scindare sau o respingere populară, publică, majoră, dar trebuie asumate de către cei care guvernează. Eu vă spun că, în principiu, asta este o decizie guvernamentală, nici nu necesită neapărat un proiect de lege. Se putea face și fără un proiect de lege. Dar, pentru o mai puternică susținere, poate să vină și în Parlament. Pentru că sunt foarte multe lucruri tehnice, nu le poți supune referendumului. Referendumul vine, în general, cu lucruri mari (...) nu cu chestiuni în care să calculăm cota de cianură, participațiile statului, să calculăm cât e redevența și cât e în alte țări. Referendum, pe o asemenea speță e o cheltuială inutilă și nu e necesară”, a spus Crin Antonescu.

"Vreau ca la votul în Parlament, pe Roşia Montană, votul să fie nominal, la vedere", a spus Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri