Cristian Tudor Popescu, despre banii de la Guvern pentru televiziunile private: „E o șpagă cinstită”

Data publicării:
tv

Am mai văzut lucrul ăsta. Am văzut multe, sunt vechi, am mai văzut scenariul ăsta. Este o șpagă cinstită, de la Guvern pentru presă, șpagă care se înscrie în programul 'Mită pentru națiune', cu care guvernează domnul Ponta și va guverna în următoarele luni, până la alegerile din 2016. Să dăm, să dăm impresia că dăm, să dăm senzația oamenilor că noi suntem guvernul care le face cadouri. Le dă! Le dă! A da! Mi-aduc aminte că primul meu articol apărut în ziarul Adevărul, în 1990, se numea 'Se dă o demonstraţie'. Un puști, întrebat de reporter în Piața Victoriei 'De ce ai venit aici?', răspundea 'Am auzit că se dă o demonstrație'. Ideea aia a datului, statul dă de toate, Guvernul dă de toate, dă pui, dă ulei, dă zahăr, dă și-o demonstrație”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Acum s-a schimbat doar natura șpăgii, se dau alte lucruri. Se dau ordonanțe din astea de urgență. Eu, de pildă, cu toate că ziarul Gândul este în insolvență împreună cu trustul Mediafax, în momentul în care ar accepta bani de la Guvern, a doua zi mi-aș da demisia! Cum să accepți așa ceva?”, a adăugat jurnalistul.

El a mai spus că se pot gândi niște facilități care să ajute la exercitarea meseriei de către jurnaliști, „care pot fi cerute în regim de sindicat, în regim de organizație profesională, care poate negocia cu Guvernul, cu patronatele. Aia da! Dar nu vine Guvernul și dăruiește masa”.

Cristian Tudor Popescu: „În fond, de ce-o mai face, domnule? Câte televiziuni mai are domnul Ponta care nu sunt sub controlul domniei sale?”

Cosmin Prelipceanu: „Câte?”

Cristian Tudor Popescu: „Una e asta, că de aia mă aflu aici, altfel n-aș fi. În rest, e greu de spus. Ar mai fi una, maximum două, dar restul sunt sub controlul domniei sale. Nici nu știu de ce mai face gestul ăsta? Dumneavostră ce poziție ați avut, Digi24?”

Cosmin Prelipceanu: „Nu vom accepta niciodată să cerem așa ceva.”

Cristian Tudor Popescu: „Bun!”

Cosmin Prelipceanu: „Este o poziție clară a patronilor noștri, dacă această schemă va exista, nu vom aplica pentru bani ajutor de stat. Suntem televiziune privată și suntem în must carry, suntem între primele 12. Din condițiile care au fost până acum anunțate, am fi eligibili, dar patronii noștri au spus clar că niciodată nu vom cere bani publici.”

Cristian Tudor Popescu: „Mă bucur să aud asta, asta înseamnă că mai continuăm colaborarea.”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a povestit în continuare o întâmplare de când era prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

Pe vremea Clubului Român de Presă, există și acum, prin 2005 să fi fost, s-a pus problema Casei Scânteii, Casa Presei, unde funcționau o grămadă de instituții de presă. Și s-a pus problema proprietății Casei Scânteii. Toată lumea plătea chirie RA-APPS și Combinatului Coresi... și negocieri cu Guvernul, mulți doreau să-și cumpere spațiul și să-și desfășoare activitatea într-un spațiu proprietate personală. Și domnul Tăriceanu, care era premier, vine și spune: 'Domnilor, știți ce? Luați Casa Scânteii! V-o dă Guvernul, așa, fără bani'. Se dă Clubului Român de Presă Casa Scânteii în administrare, de la Guvern... de la mine mai puțin, de la Dumnezeu mai mult. Și au fost destui colegi care au spus 'Extraordinar! Să trăiești boierule american!'. N-am fost de acord, atunci s-a întâmplat cu încă vreo câțiva să nu fim de acord și-așa nu s-a întâmplat, dar nu uit mărinimia domnului Tăriceanu”, a povestit jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri