Cristian Tudor Popescu: Pentru prima dată în 400 de ani, în România se luptă sistematic împotriva corupției 

Data publicării:
cristian tudor popescu

Având în vedere miliardele de euro care se duc în corupție în fiecare an în România, devine fără sens să îți mai pui problema rentabilizării reactorului de la Cernavodă sau să mai construiești o autostradă sau să întreprinzi alte acțiuni în economie, de vreme ce știi că anul următor vei pierde miliarde de euro prin corupție. Trăim un moment istoric. De 400 de ani în această țară nu s-a făcut ce se face astăzi. Nu a existat o acțiune susținută împotriva corupției la nivel instituționalizat și care să vizeze întreg spectrul politico-economico-finaciar din România fără discriminare. O astfel de acțiune este un unicat în 400 de ani de istorie. De atâtea sute de ani, România trăiește cu acest cancer, încât organismul românesc s-a obișnuit să trăiască cu metastazele corupției. Această actiune prin care sunt puși să dea socoteală, sunt trași la răspundere membri ai elitelor, ai "ştablimentului". În sfârșit, după 400 de ani se face acest lucru sistematic în această ţară. Există o șansă în această direcție. Când corupția va fi diminuată până la un procent civilizat, abia atunci putem vorbi de modernizare”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a declarat că fenomenul corupției este strâns legat de istoria țării noastre. De altfel, spune jurnalistul, „independența României se datorează corupției”.

Totul începe de la fanarioţi. Cum să funcţioneze în regim necorupt sau cu o corupție mai redusă, o ţară în care şeful statului își cumpără funcția de la o putere străină și după aceea el însuși vinde cu măsuţă și cu banii jos toate posturile înalte din administrația ţării respective. În buza primei încercări de modernizare de anvergură a României, adică revoluția de la 1848, Sturza era cel care vindea și cumpăra, principalul geambaş de posturi în administrația românească, punându-și deoparte comisionul pentru fiecare numire. Carol I a făcut mult pentru imaginea României și poziția României în Europa și în lume. Dar până și independența României, consacrarea independenței se datorează coruptiei, nu e din cauza. Independența a fost câștigată cu sângele soldaților români în Bulgaria, dar marile puteri n-au vrut s-o consemneze vreme de aproape trei ani. Când s-a dat liber la semnarea independenței României și acceptării României ca stat independent în Europa? După ce România a acceptat să răscumpere căile ferate construite de compania Strousberg, cu o pierdere imensă pentru bugetul României, comparabilă poate cu ce s-a pierdut în afacerea Bechtel. Ceva de aproape un miliard de euro. Au jefuit bugetul României cu niște preţuri pe unitate de cale ferată. Același mecanism. Preţul pe kilometru de autostradă, prețul umflat cu lucrări prost executate. La câteva zile după ce România a acceptat această răscumpărare și bagă bani în conturile Strousberg, Bismark a dat liber la independența României. Vedeti ce intim e legată corupția de istoria noastră”, a spus jurnalistul.

De asemenea, jurnalistul a comentat tragedia de la clubul Colectiv. Cristian Tudor Popescu a declarat că zecile de mii de oameni care au ieșit în stradă nu au cerut îndepărtarea unei persoane, sau a unui partid, ci au protestat împotriva fenomenului corupției.

„Colectiv e un moment istoric, ca DNA. Ieşirea în stradă a celor 50.000 de oameni e pentru prima dată când e îndreptată împotriva unui fenomen. Nu era îndreptată împotriva unei persoane, a unei orientări politice, cum au fost de-atâtea ori. Oamenii luptau conceptual acolo. Nu luptau pentru ceva ce se pipăie, se gustă, se mănâncă, cereau ceva abstract, de domeniul moralei, de domeniul structurilor sociale”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Pe de altă parte, jurnalistul a spus că tragedia din Colectiv nu a avut nicio urmare.

Nu există nicio urmare. Cel mai bun lucru pe care l-am auzit în ultima vreme de la un guvernant român e zicerea lui Cioloş: pot să mă scol mai devreme și să vin fără antemergător de la poliție și să mă duc unde am treabă. E un lucru foarte important, pentru că a fost o torpilă în această cutumă de beton de decenii: e persoană importantă, ministru. Preşedintele, premierul trebuie să se deplaseze cu convoi, pentru că sunt foarte ocupați. Și vine acest om și spune: se poate și fără. Și e premierul, nu un primar”, a spus jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri