CRONOLOGIE. O lună și jumătate de proteste la Pungești. Cum au decurs evenimentele

Data publicării:
istorie protyeste

S-au îmbrâncit cu jandarmii şi nici măcar campania de informare din casă în casă începută de reprezentanţii Chevron nu i-a convins să renunţe la proteste.

Protestele au început pe 14 octombrie, atunci când peste 100 de localnici au încercat să împiedice specialiştii companiei să înceapă lucrările de amenajare a platformei pentru prima sondă de explorare a gazelor de şist. Spiritele s-au încins atunci când oamenii au blocat drumul judeţean.

O zi mai târziu, reprezentanţii companiei au anunţat că suspendă activitatea în zonă, pentru că vor să aibă relaţii bune cu localnicii şi că vor să îi informeze despre proiectele lor. Chevron şi-a retras cele două utilaje, un excavator şi un buldozer, în huiduielile manifestanţilor.

Oamenii au refuzat să plece însă de pe câmp, aşa că două săptămâni mai târziu, consilierii locali din Pungeşti au decis să organizeze un referendum în care localnicii să spună dacă sunt sau nu de acord cu explorarea gazelor de şist la ei în comună. Prefectura Vaslui a dat în judecată Consiliul Local si a blocat organizarea consultării populare. Compania americană a încercat apoi să îi convingă pe oameni că nu sunt in pericol.

Oamenii şi-au continuat protestele, iar o parte dintre ei au cerut Prefecturii Vaslui să organizeze un referendum pentru a-l demite pe primarul din comună. Ei spun că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de şist.

„Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea”, anunța compania într-un comunicat.

Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti este foarte activă pe site-urile de socializare, cu ajutorul cărora încearcă să-i mobilizeze pe cei care sunt împotriva explorării gazelor de şist. Prin intermediul a două pagini de Facebook, „Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti” şi „TV Pungeşti”, organizatorii transmit din oră în oră informaţii referitoare la situaţia din tabăra de protestatari de lângă localitate şi încearcă să adune în zonă cât mai multe persoane care să susţină cauza. Ambele pagini au câteva mii de susţinători.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri