CSM: Declarațiile lui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase nu au afectat independența justiției

Data publicării:
csm-resize-Mediafax Foto-Octav Ganea

Foto: Mediafax

Potrivit oficialilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), raportul a fost însuşit cu 14 voturi favorabile şi o abţinere.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase, făcute în 6 ianuarie, înainte ca fostul premier să fie condamnat în dosarul "Zambaccian", nu au afectat independenţa justiţiei, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.

Adrian Năstase a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu într-o emisiune televizată, în dimineaţa zilei în care instanţa supremă a dat decizia în dosarul „Zambaccian”. Informaţia a fost postată pe blogul fostului premier.

Petiţia lui Adrian Năstase a fost înregistrată în 21 ianuarie la Inspecţia Judiciară, fiind dată în lucru unui inspector din cadrul Direcţiei de Inspecţie pentru Judecători, potrivit Mediafax.

Adrian Năstase a solicitat CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară, „în măsura în care nu există deja o auto-sesizare”, în legătură cu faptul că „în dimineaţa de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 şi 12, preşedintele României, Traian Băsescu a afirmat "Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dizlocat"”.

Întâmplător sau nu, la ora 16.30, Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionuţ Matei, a pronunţat sentinţa în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupţie, fapte pentru care am fost achitat prin penală nr. 474 din 30 martie 2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr.3862/1/2010”, arăta Adrian Năstase.

Fostul premier preciza că preşedintele a făcut o afirmaţie, în contextul în care dosarul era nefinalizat, „afectând, în acest fel, independenţa justiţiei”.

Adrian Năstase a făcut o paralelă cu faptul că CSM a reacţionat în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta conform cărora George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esenţă „oameni buni”, lucru apreciat de magistraţi ca putând afecta independenţa judecătorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri