CSM vrea să aibă un cuvânt mai mare de spus în numirea șefilor de parchete. Ar putea sesiza CCR înainte de audieri

Data publicării:
29032013-2013-04-15-11h09m02s157

Zilele acestea am reflectat foarte mult la ceea ce înseamnă avizul CSM. La ora asta avizul nostru e consultativ. Eu îmi pun foarte serios problema constituționalității dispoziției legale. Actorii politici din branșa Executivului au aplicat direct legea. Conduita lor e perfect conformă cu norma în vigoare. Problema este alta: în ce măsură este legea conformă cu Constituția. În Constituție spune așa: CSM este garantul independenței justiției. Or, CSM, ca astfel de garant, trebuie să aibă toate instrumentele efective pentru a-și exercita aceastră atribuție”, a explicat Oana Schmidt Hăineală în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

„Mi-am pus foarte serios problema în ce măsură un aviz al cărui caracter este consultativ îmi garantează îndeplinirea acestei atribuții constituționale. La acest moment iau în calcul provocarea unui control de constituționalitate pe această zonă”, a subliniat șefa CSM.

E posibil să provocăm controlul de constituționalitate înainte de audieri. Iau în calcul, nu am luat o decizie încă. Voi discuta cu colegii mei”, a precizat președintele CSM.

Întrebată dacă se va consulta numai cu membrii CSM sau va cere părerea tuturor procurorilor, Oana Schmidt Hăineală a răspuns: „Cred că o opinie de la colegii din Ministerul Public ar fi utilă”, însă a subliniat că timpul este scurt.

„Nu este o decizie luată, reflectez. Este atributul președintelui CSM de a declanșa ceea ce se numește conflict între puteri. Sună belicos, dar e numai un instrument juridic, prin care se provoacă un control de constituționalitate a acestei dispoziții legale, pentru că, datorită naturii mecanismului decizional, apare un posibil conflict de interese între Executiv și puterea judecătorească. Noi, ca reprezentanți ai puterii judecătorești, trebuie să avem posibilitatea să dăm un aviz conform, opinia noastră să facă la modul real o diferență”, a explicat Oana Schmidt Hăineală.

Context

CSM a decis miercuri să modifice termenele stabilite iniţial pentru avizarea celor şase procurori propuşi de Victor Ponta la conducerea parchetelor. Secţia pentru procurori s-a reunit pentru a analiza documentele transmise de ministrul interimar al Justiţiei, care a cerut grăbirea audierii magistraţilor. CSM a decis, astfel, ca în data de 10 mai să transmită avizul către ministrul Justiției, după cum a precizat, duminică seara, Oana Schmidt Hăineală. Audierile vor avea loc în zilele premergătoare, 8-9 mai.

Numirile la șefia parchetelor trenează de câteva luni, după ce o primă tentativă a fostului ministru al Justiției, Mona Pivniceru, de a propune un procuror general și șeful DNA s-a soldat cu un eșec. CSM a dat aviz negativ, iar președintele a respins propunerile invocând acest aviz al Consiliului Superior al Magistraturii și procedura prea puțin transparentă.

După ce premierul și-a asumat interimatul la Justiție, el a decis, de comun acord cu președintele, să facă noi propuneri, respectând traseul prevăzut în prezent de lege: ministrul propune, CSM avizează, președintele numește. Decizia lui Victor Ponta de a o propune pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA a dat naștere unor dezacorduri vocale între partenerii din USL. În schimb, președintele a fost de acord cu demersul lui Victor Ponta, spunând că în felul acesta se respectă legea, iar numirea șefilor de parchete trebuie să fie asumată și nu este rodul unor negocieri politice. Totuși, șeful statului a spus că așteaptă avizul CSM și abia apoi va lua o decizie în privința propunerilor premierului.

Comisia Europeană a cerut ca numirea șefilor de parchete să se facă printr-o procedură transparentă, de selecție, iar după ce Victor Ponta a făcut propunerile, o mare parte dintre procurorii DNA au semnat un comunicat prin care cereau concurs pentru alegerea șefului instituției.

Și procurorii din CSM îi recomandaseră lui Victor Ponta o procedură de selecție, iar premierul dădea semne că va ține cont de cerere și va numi mai întâi un nou ministru al Justiției, dar s-a răzgândit a doua zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri