Cu ce poţi înlocui cafeaua

Data publicării:
cafea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Persoanele care vor să renunţe la cafea pot înlocui efectul energizant al acesteia cu mai multe variante, spun medicii.

„Există varianta ceaiurilor, planta de ceai, respectiv ceaiul negru, ceaiul alb, ceaiul verde, care sunt puternic energizante şi care pot fi consumate exact ca şi cafeaua, o singură ceşcuţă dimineaţa, cu rol energizant, pentru că se face puţin mai concentrat”, spune doctor Cristina Bălănescu, medic primar în medicină generală.

Planta de ceai este varianta cea mai la îndemână pentru persoanele care vor să renunţe la obiceiul de a consuma cafea dintr-un motiv simplu: conţine o cantitate asemănătoare de cafeină.

Cei care sunt dependenţi de cafea sunt, în realitate, dependenţi de cofeină. Şi, în primele zile, la pacienţii care renunţă la cafea, se vede clar sevrajul, ca la lipsa drogurilor: sunt somnolenţi, nervoşi, durere de cap, dureri musculare, trec prin simptome asemănătoare cu sevrajul. Şi, atunci, acestor pacienţi eu le recomand să consume ceai”, mai spune medicul Cristina Bălănescu.

Tot pentru a suplini efectul unei cafele, medicii mai recomandă consumul de miere amestecată cu polen.

Polenul vine cu un surplus de minerale, polenului nu cred că îi lipseşte vreo vitamină sau vreun mineral. Are absolut tot. Este un produs complex al stupului. Administrarea unei linguriţe are inclusiv efectul laxativ al cafelei, inclusiv efectul diuretic şi puternic energizant”, mai spune medicul.

Iar pentru rolul digestiv, medicii recomandă consumul de cicoare. Aceasta însă nu are efectul energizant al cafelei.

„Se folosea înainte, ca o altă formă de băutură, dimineaţa, la prima oră. Mai degrabă asemănător cu gustul de cafea este năutul. Năutul prăjit”, afirmă doctor Cristina Bălănescu.

În plus, medicii mai atrag atenţia persoanelor care vor să înlocuiască o cească de cafea prajită cu una de cafea verde, în ideea că aceasta din urmă este mai sănătoasă, că efectele celor două băuturi nu sunt deloc asemănătoare. Cafeaua verde are doar efect de creştere a metabolismului, nu şi de energizare. În plus, consumată în cantităţi mari, irita aparatul gastric.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri