Culturi distruse de mistreți, în Covasna

Data publicării:
porumb mistreti

Localnicii sunt nevoiţi să stea de veghe noaptea pe câmp, în speranţa că vor reuşi să mai salveze ceva din munca de-o vară.

Oamenii sunt disperaţi pentru că nu ştiu cum să îşi protejeje munca.

„Au intrat şi în cartofi, dar după ce au dat de porumb nu le-au mai trebuit cartofi, cartofii au mai scăpat dar porumbul l-au zăpăcit. Speram la o recoltă la toamnă, că am avut cheltuieli destul de mari, l-am arat, l-am discuit, motorina scumpă, l-am săpat cu sapa manuală. acuma mai bate şi seceta şi îl mai distrug şi mistreţii”, spune unul dintre agricultorii păgubiți, Neluți Marin.

Bărbatul a investit 700 de lei pentru a se asigura că va avea o recoltă bogată, iar acum cu greu îşi va scoate banii. Şi nu este singurul păgubit.

Satul este aşezat între păduri, astfel că animalele atacă în fiecare noapte. Sătenii s-au organizat şi fac cu rândul de pândă în lanurile de porumb.

„Suntem 4-5 în fiecare noapte, luăm şi câinii cu noi, e pericol că dacă te întâlneşti cu o mamă cu purcei, o scroafă cu purcei te şi atacă”, explică un localnic, Ion Floroiu.

Oamenii spun că aşa se întâmplă în fiecare an. Au făcut numeroase solicitări la primărie pentru a fi despăgubiţi, dar degeaba.

„Am mers pe teren, am evaluat paguba produsă de mistreţi, care a fost la câţiva cetăţeni de 60-70% şi nu au fost nici până acum despăgubiţi pentru paguba făcută de mistreţi în 2012 ”, spune Adriana Oprea, referent agricol în cadrul Primăriei Dobârlău.

Mulţi dintre ei au renunţat să mai ceară bani. Aşa se explică şi numpărul mic de cereri de despăgubiri depuse în acest an, doar trei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri