Cum au ajuns elicopterele SMURD să efectueze misiuni în Republica Moldova

Data publicării:
smurd moldova dse3

Cele două țări au semnat acest protocol în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova și Ucraina.

Astfel, la Bălți a fost deschis în 2014 un centru SMURD, dotat cu cinci ambulanțe noi, oferite de statul român, iar elicoptere de la Iași și Galați au efectuat până acum 19 misiuni în Republica Moldova. Primul pacient din Republica Moldova a fost transportat cu un elicopter SMURD în 17 septembrie 2015.

Potrivit documentului, „va fi creat cadrul juridic pentru cooperarea şi intervenţia comună în cazul urgenţelor medicale cu mijloace terestre şi aeriene, în situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea omului şi care necesită participarea unor categorii de forţe şi mijloace aparţinând statului vecin”.

Citiți și: 

Un elicopter SMURD s-a prăbușit în Republica Moldova: patru persoane au murit

CRONOLOGIE. Alte accidente cu elicoptere SMURD sau cu echipaj medical

În luna mai 2016, prezent la Chișinău, Raed Arafat a promis chiar extinderea serviciului SMURD în Republica Moldova. Secretarul de stat al Ministerului român de Interne a vorbit despre fazele de implementare a proiectului de colaborare dintre cele două țări - „SMURD -2”. Pe baza acestuia urmează să fie create două unități de primire de urgență care vor fi dotate cu echipamente tehnice la standard european.

Sunt convins că noul proiect va fi cu un impact major pentru Republica Moldova. Mai ales că sunt prevăzute acolo şi patru puncte de aterizare de elicoptere noi făcute cum de exemplu în Bălţi, Cahul şi în alte puncte care urmează să fie alese”, a spus Raed Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri