Cum au sărbătorit românii din Timoc Ziua Națională

Data publicării:
timoc

Întâlnirea a fost considerată de toţi drept un mare pas înainte în recunoaşterea statutului de minoritate al românilor de aici.

Pentru românii din Serbia, 1 Decembrie este ziua în care mai mult ca niciodată gâdurile lor se îndreaptă spre fraţii de peste Dunăre. România are consulat la Zajecar de aproape doi ani, iar dineul de ieri a fost un bun prilej de a strânge rândurile comunităţii.

„Sper să fie un prim pas care să dea un semnal pozitiv, care să determine schimbarea situației minorității române din această regiune”, a spus Iulian Nițu, consulul României la Zajecar.

„În momentul Marii Uniri, o mare, mare de români a rămas în afara graniţelor ţării. Noi suntem cetăţenti loiali statelor în care trăim dar cu gând spre ţara mamă şi spre unitatea spirituală”, afirmă Bojan Alexandrovici, preot român din Timoc.

Pe masă au fost doar bucate româneşti.

„Să trăiască neamul nostru fie unde e! Să fim toţi deştepţi, să apărăm interesele noastre, tradiţia, cultura şi limba”, a fost mesajul liderului Inițiativei Românilor din Serbia, Bojan Bărbuță.

În 2014, în Serbia vor fi desemnaţi reprezentanţii în consiliile minorităţilor. Până acum, românii din Timoc nu au avut reprezentant.

Anul acesta au fost introduse în câteva şcoli cursuri de limba română şi au fost deschise un centru cultural şi câteva biblioteci. Sunt paşi mici dar importanţi pentru salvarea comunităţii româneşti din Timoc, a tradiţiilor şi a culturii acesteia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri