Cum este văzută situația din Crimeea de analiștii de la București

Data publicării:
bucurie crimeea - 6588057-AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, consideră că președintele rus Vladimir Putin nu se va grăbi să recunoască acest referendum, iar lucrurile vor mai dura un pic. „Va lăsa ca el (referendumul – n.r.) să dospească, pentru a-și crea o poziție în negocierile cu Occidentul”, a declarat europarlamentarul PSD la emisiunea „Kilometrul 0”. În opinia sa, cel mai important, în situația actuală, este ca celelalte zone ale Ucrainei să nu ajungă într-o situație asemănătoare.

Dimpotrivă, istoricul Armand Goșu consideră că Vladimir Putin va recunoaște referendumul din Crimeea. În opinia sa, Rusia nu poate fi oprită decât prin forță. „Rusia nu are nevoie atât de Crimeea, miza e Ucraina, dacă ai luat Crimeea, există șansa sau neșansa pentru Rusia ca restul Ucrainei să fugă spre Vest și Rusia asta vrea să împiedice”, a explicat Armand Goșu la „Kilometrul 0”. El a spus că dacă se va ajunge la o federalizare, se poate concepe că în 10-15 ani Rusia va ajunge la gurile Dunării.

Profesorul Ioan Stanomir a declarat la Digi24 că acest referendum nu este legitim din punct de vedere juridic, dar pe teren este făcut legitim prin prezența unor forțe de ocupație ruse, chiar dacă uniformele nu poartă însemnele naționale. „Pentru Rusia nu contează frontierele (...) În acest mod, Rusia pune în discuție sistemul de frontiere stabilit și integritatea unor state cu care se învecinează”, a declarat politologul.

Andrei Țărnea, director executiv la Institutul Aspen România, consideră că pe termen lung ce se va întâmpla în Crimmea va influența și modul în care va fi tratată Transnistria de către Moscova. „Se va crea un precedent nu de natură juridică, dar de practică politică în relațiile Moscovei cu vecinii, care va implica și Republica Moldova”, a arătat analistul.

Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a declarat pentru Digi24 că miza acestui joc geostrategic pe care l-a declanșat Rusia este până unde se va duce Federația Rusă și care va fi limita dincolo de care nu se mai poate trece pentru că se declanșează un război rece. Dacă Kievul va provoca Federația Rusă și mai departe, riscă să rămână fără ieșire la Marea Neagră, avertizează Dan Dungaciu.

Urmăriți dezbaterile pe tema referendumului din Crimeea în materialele video de mai jos:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri