Cum s-a resimțit codul portocaliu de caniculă

Data publicării:
canicula -Mediafax Foto-Silviu Matei-5

La ora 12 în Lugoj, termometrele arătau 36 de grade Celsius. A fost suficient de cald încât unui tânăr să i se fac rău pe stradă. Sub bătaia toridă a soarelui organismul bărbatului a cedat. Sleit de puteri, a reuşit să se refugieze la o terasă, iar martorii au chemat imediat Salvarea.

El afirma că pentru câteva secunde aproape și-a pierdut cunoștința, din cauza căldurii și a consumului excesiv de cafea și și insuficient de apă.

La Arad, canicula s-a făcut simtiţă de dimineaţă. Primăria a trimis maşini speciale care să împrăştie apă şi să răcorească asfaltul, dar în zadar. Puţin după prânz, atmosfera a devenit greu de suportat, la fel ca într-un cuptor încins.

La ora 13, termometrul a trecut deja de 40 de grade Celsius.

Oamenii care au avut treburi de rezolvat pe această vreme toridă de abia au rezistat călătoriilor în mijloacele de transport. Aerul condiţionat lipsea cu desăvârşire în tramvaie sau în autobuze, iar până la destinaţie pasagerii s-au descurcat cum au putut.

Medicii atrag atenţia la alimentele care sunt consumate pe această vreme. La temperaturi ridicate, aceste se strică mult mai repede, mai ales dacă nu sunt păstrate în condiţii adecvate. În goana după clienţi, unii comercianţi lasă la vânzare şi produse expirate.

Atât medicii cât şi polţiştii de la Circulaţia Rutieră recomandă şoferilor cu afecţiuni cardiace să nu se urce la volan când temperaturile urcă la 40 de grade. În cazul în care maşina a stat în bătaia soarelui, înainte de plecare, şoferul trebuie să porneasca aerul condiţionat pentru ca atmosfera să fie suportabilă în autovehicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri