Cum se acționează în situații de urgență

Data publicării:
urgenta isu 22 ian

În cazul unui accident, se poate, din aplicația hărții, să se localizeze poziția telefonului de pe care s-a sunat. Se formează numărul de telefon și ne arata direct locul de unde s-a făcut solicitarea. Cu toate coordonatele, cu longitutinde și cu latitudine.

După localizarea apelului urmează alertarea autorităţilor şi echipajelor SMURD.

„Prima dată se reportează telefonic inspectorul general al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și prefectul județului Bacău, care este și președintele comitetului județean pentru situații de urgență”, spune colonelul Cătălin Selegeanu, adjunctul şefului ISU Bacău.

În acelaşi timp, echipele de intervenţie ale inspectoratului pentru situaţii de urgenţă îşi iau toate măsurile pentru a se asigura că ştiu exact locul în care vor interveni.

„Avem aparate GPS cu care ne putem deplasa mult mai ușor în zona respectivă, care facilitează căutarile mult mai bine. Avem la nivel de inspectorat o hartă electronică în care se pot introduce coordonatele GPS pentru localizare”, spune Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.

Cel care trebuie să coordoneze întreaga acţiune este chiar judeţului unde are loc incidentul.

„Sunt o serie de pași pe care trebuie să-i urmeze de la asigurarea coordonării unitare a tuturor acțiunilor de salvare și desemnarea unui comandant al acțiunii la fața locului cu care va păstra permanent legătura.

Odată ce au ajuns la locul accidentului, toate echipajele trebuie să acţioneze cât mai repede.

„Cel mai important este culegerea de date și oferirea informației exacte despre locul accidentului, despre numărul de victime, despre starea acestora”, spune Bogdan Buda, medic specialist UPU – SMURD.

Sunt proceduri exacte care trebuie respectate în situaţiile de urgenţă. Nimeni nu ştie să explice, însă, de ce autorităţilor din trei judeţe le-a fost atât de greu să intervină luni după-amiază când avionul pilotat de Adrian Iovan a căzut în judeţul Cluj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri