Sari la conținut

VIDEO. Cum se bate România pentru Agenția Europeană a Medicamentului

Bucureştiul şi-a depus candidatura pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului, iar în filmul de prezentare este recomandat drept unul dintre cele mai sigure oraşe din Uniunea Europeană, dar şi „colorat, multicultural, unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe pentru a locui, un amestec de nivel de trai ridicat, chirii accesibile şi preţuri convenabile”.

 

„Bine aţi venit în România, cel de-al şaptelea cel mai mare stat din Uniunea Europeană, care se bucură de perspective macroeconomice stabile. România se află pe primul loc în topul UE referitor la creşterea economică. Cu o populaţie de aproape două milioane de locuitori, Bucureşti, capitala, este cel de-al şaselea cel mai mare oraş din Uniunea Europeană, după Londra, Berlin, Madrid, Roma şi Paris. Colorat, multicultural, unul dintre cele mai atrăgătoare oraşe pentru a locui și a munci, Bucureşti este un oraş european plin de viaţă pentru o agenţie inteligentă. Un amestec de nivel de trai ridicat, chirii accesibile şi preţuri convenabile fac din Bucureşti o alegere excelentă, inteligentă”, arată prima parte a filmului de prezentare.

„Veţi fi încântaţi de clădirile Belle Époque şi de arhitectura modernă. Acest oraş eclectic are multe de oferit şi este unul dintre cele mai sigure oraşe din UE, o casă primitoare pentru expaţi din întreaga lume”, mai arată materialul video.

În film se mai spune că Bucureștiul are „o rețea excelentă de transport public” și un sistem de sănătătate complet și de înaltă calitate, în unități publice și private.

De asemenea, materialul video precizează faptul că România are o tradiţie veche în cercetarea medicală şi farmaceutică. „România are o tradiţie veche în cercetarea medicală şi farmaceutică. Emil Palade, laureat român la Premiul Nobel, Ana Aslan a dezvoltat Gerovital şi a descoperit efectele antiîmbătrânire, Nicolae Paulescu - adevăratul specialist care a descoperit insulina în 1921. Viitorul arată la fel de strălucitor ca trecutul. În prezent, România este o ţară cu perspective înalte în domeniul de cercetare şi dezvoltare, având peste 30.000 de persoane care lucrează în cercetare, dintre care 18.000 sunt cercetători de top”, arată filmul.

Filmul de prezentare a Bucureștiului a fost postat, pe Facebook, de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi de Ministerul de Externe.

Guvernul României a depus luni, la Comisia Europeană, dosarul de candidatură pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Amplasamentul propus de România se află în zona de nord a Bucureştiului, chiar în spatele staţiei de metrou Pipera.

Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, care va avea o suprafaţă de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, cu un centru de conferinţe ce poate găzdui 720 de participanţi şi o excelentă infrastructură IT&C.

Pentru găzduirea noului sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului, care are aproape 900 de angajaţi, candidează, alături de Bucureşti, 18 mari oraşe, între care Viena, Varşovia, Bruxelles, Lille şi Bonn.

Comisia Europeană va examina proiectele şi va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.

Agenţia Europeană a Medicamentului, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.