Cum se face aprovizionarea cu apă în timpul operațiunilor NATO

Data publicării:
apa nato

Prima provocare pentru specialiştii militari în logistică: unde să găsească o sursă de apă. În unele operaţiuni militare, sursele de apă sunt dificil de găsit.

„În Afganistan, cea mai mare problemă privind apa este sursa apei. Există apă, dar nu există acces la ea”, spune sg.mj. Jason Elftmann, şeful aprovizionării cu apă.

Când apa nu este accesibilă, militarii din serviciile de logistică au o soluţie: să foreze pentru a da de ea. Când apa este într-un final găsită, munca nu este terminată. Apa trebuie să devină potabilă. După ce este tratată şi purificată, este testată în laborator, unde medicii o examinează din punctul de vedere al conţinutului de metale grele, bacterii şi germeni. Dacă e necesar, apa este din nou tratată; obţinerea ei poate fi un proces de durată.

„În Afganistan, apa din subsol este total diferită de cea din Europa. Are un grad foarte ridicat de săruri, de metale, uraniu de exemplu, şi trebuie să o tratăm ca să obţinem apă bună de băut”, explică mr. Mattias Wiela, şef de laborator.

Pentru extragerea apei şi depozitarea ei, pentru purificare şi pentru forarj, echipamentele sunt multe şi adeseori costisitoare. De exemplu, un sistem american de purificare şi depozitare costă 400.000 de dolari. Dar apa este esenţială, aşa că soluţiile trebuie să fie găsite cu orice preţ.

Dar chiar şi atunci când apa este în sfârşit bună de băut, munca militarilor nu s-a terminat, deoarece trebuie să mai şi ajungă în siguranţă la soldaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri