Cum sunt repartizate dosarele spre judecare. Controale la toate instanțele din țară

Data publicării:
21032013 20m 20control 20instante-56109

Investigarea modului în care au fost distribuite dosarele spre judecare către magistrații de la Tribunalul București a fost extinsă de CSM la nivelul tuturor instanțelor din țară.

Decizia a fost luată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis, în ședința de azi, sesizarea preşedinţilor de instanţe în vederea efectuării de verificări în legătură cu modalitatea de repartizare aleatorie a cauzelor.

Sesizarea a fost făcută către președinții celor 15 curții de apel din țară, care trebuie ca, până la începutul lunii iunie să transmită Inspecției Judiciare concluzii și propuneri pe această temă.

Perioada în care trebuie verificat modul în care a fost folosit sistemul informatic este de la începutul anului trecut, până în 15 februarie, anul curent.

Traseul verificărilor

Ancheta de la Tribunalul București a fost demarată la aproximativ o săptămână după ce două judecătoare de la această instanță, Viorica Dinu şi Antonela Costache, au fost arestate, la propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația că ar fi cerut mită în schimbul unor soluţii favorabile, în dosarele pe care le judecau.

Ministerul Justiției a precizat miercuri că, din datele existente, nu reiese că regulile privind repartizarea aleatorie a dosarelor la Tribunalul București au fost încălcate prin prosma deficiențelor sistemului ECRIS, dar că acesta ar putea fi manipulat de persoane de rea credință.

Administratorul din punct de vedere tehnic al sistemului de repartizare a dosarelor, ECRIS, Ministerul Justiţiei a transmis miercuri un comunicat de presă cu privire la funcționarea acestui sistem.

Și ministrul Mona Pivniceru a declarat miercuri că repartizarea dosarelor nu poate fi viciată în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, dar nu şi în ceea ce priveşte utilizarea acestuia de către factorul uman.

„Nu. Sistemul electronic, nu, dar manipularea lui, dacă este făcută cu rea-credinţă, probabil că există posibilitatea aceasta. Dar se găsesc corective la atitudini de acest fel. Am înţeles că deja CSM a dispus o inspecţie judiciară şi, în urma rezultatelor Inspecţiei, vedem dacă persoanele care utilizează sistemul au agresat realitatea repartizării aleatorii sau este un viciu de sistem. Din ştiinţa noastră, nu ar fi un viciu de sistem până la acest moment”, a spus Mona Pivniceru.

„Din datele existente în spaţiul public referitoare la ancheta DNA care vizează mai mulţi magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, nu rezultă că încălcarea regulilor privind repartizarea aleatorie este cauzată de anumite deficienţe ale sistemului ECRIS”, a transmis Ministerul Justiției.

„Acest sistem, ca şi orice alt sistem informatic în care se operează prin introducerea de date şi/sau completarea de câmpuri, este susceptibil de a fi manipulat prin acţiunea umană, dacă aceasta este exercitată cu rea credinţă”, subliniazăreprezentanții MJ.

Precizările MJ vin după ce, marți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea președintelui, a cerut Inspecției Judiciareverificarea modului în care sunt repartizate către completele de judecată dosarele la Tribunalul Bucureşti.

Urmăriți comentariile expertului anticorupție Laura Ștefan și ale președintelui Tribunalului București, Laura Andrei, în materialele video atașate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri