Cum văd primarii orașelor mari rezolvarea problemei maidanezilor

Data publicării:
caini in cusca captura

Primarul Timişoarei crede că singura soluţie pentru a scăpa de cei 13.000 de câini comunitari este sterilizarea. Cu toate acestea, în şase luni s-a reuşit castrarea a numai 1.600 de animale.

Vom aplica amenzi celor care nu își sterilizează câinii, chiar când e vorba de câinii din gospodărie. Discutăm de câinii care nu sunt de rasă, să fiu corect înțeles”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Varianta sterilizării este adoptată şi de edilii Craiovei. Primarul municipiului nu ar exclude nici eutanasierea, dacă soluţia ar fi legală.

Trebuie făcut un referendum național, să decidă cetățenii. Dacă va fi făcut acest referendum național și populația se va exprima pentru eutanasiere, atunci se va merge pe această variantă. Având în vedere că legislația nu ne permite să eutanasiem, am ajuns la concluzia că trebuie să oprim măcar înmulțirea lor”, susține Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Atât Emil Boc, cât şi primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, consideră însă că soluţia radicală este cea mai sigură.

„Luarea câinilor de către cei care doresc să îi îngrijească și să aibă grijă de ei, iar dacă nu sunt, după ce stau un anumit număr de zile în adăposturile de la primărie, eutanasierea. E clar că trebuie să aibă prioritate singuranţa publică în raport cu câinii”, declară Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

În toate ţările din Europa există această prevedere, câinii care nu sunt adoptaţi într-un anumit termen rezonabil de timp sunt eutanasiaţi. Părerea mea este că până la sfârşit este singura soluţie care ar trebui adoptată şi la noi, cu un termen, sigur, de trei luni, de patru luni de zile, în care să aibă timp iubitorii adevăraţi de animale să poată să-i adopte”, spune și Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Capitalei.

Sterilizarea unui câine costă, în medie, 150 de lei, iar eutanasierea, 50 de lei.

Luni, doi copii, unul de 6 ani, respectiv 4 ani, au fost atacați de câini lângă Parcul Tei din București. Copilul de 4 ani a decedat, iar celălalt a fost transportat la spital pentru îngrijiri. Medicii legiști au stabilit că băiețelul de 4 ani avea sute de plăgi pe corp și a murit în urma hemoragiei.

Senatorul PSD Miron Mitrea a susținut că singura soluție pentru a nu mai exista câini fără stăpân pe stradă este uciderea lor, sterilizarea nefiind eficientă într-o situație precum cea a României.

Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la Guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească „un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri