CUMPĂRĂTURI LA VECINI. Hipermaketurile din Serbia au promoţii speciale pentru români

Data publicării:
05022013 20moldova-47760

Dincolo de graniţă, prețurile sunt cu până la 20% mai reduse faţă de cele din magazinele din România. Un kilogram de carne de pui este 9 lei, laptele este 3,5 lei, ca și zahărul. Peștele costă până la 10 lei pentru un kilogram, iar uleiul 5 lei pe litru.

Drumul până la Chișinău durează câteva ore, dar românii care îl fac spun că merită. În Republica Moldova, îmbrăcămintea şi benzina sunt cu 20% mai ieftine. Românii care locuiesc aproape de graniţă sunt clienţi obişnuiţi ai magazinelor din Republica Moldova.

„Pește afumat, șuncă de casă v-aș recomanda. Fără condimente, fără chimicale”, spune un client.

Dulciurile sunt, de asemenea, căutate de români. Sezonul reducerilor este abia la început la Chişinău.

În magazine se găsesc hainele aduse mai ales dinfostele republici sovietice. „Lanoi sunt clienți din România, în perioada asta aveam 50% reducere”, spune o vânzătoare.

Hainele din mall-urile moldovenești nu sunt neapărat ieftine, dar vânzătoarele dau asigurări că au multe cliente venite de peste Prut. „Sunt doamne, domnișoare care ne vizitează o dată, de două ori pe an, chiar atunci când este vorba de perioada de reduceri”, explică o vânzătoare.

La întoarcere, mulți dintre români mai fac o oprire, de data aceasta la benzinărie. Un plin de benzină în România costă 300 de lei, în Republica Moldova - 215 lei. Se economisește, așadar, o treime din sumă.

În medie, cam 1.500 de persoane trec zilnic granița spre Republica Moldova, cele mai multe pentru a face cumpărături.

Cumpărături în Ungaria

Românii din nord-vestul ţării se îndreaptă spre magazinele aflate în Ungaria, în apropierea graniţei. Caută mai ales foițe de hârtie și tutun şi fac economii mari. Unui fumător îi ajung 50 de lei pentru țigările pe o lună.

Mihai Togor trăieşte în Oradea, dar obişnuieşte să se ducă la cumpărături în Ungaria. Spune ca astfel reuşeşte să facă o economie lunară importantă și are parte de produse de calitate. „Merită să vii să-ţi cumperi de aici. În România, carnea de pasăre, de pui, de curcan este adusă de aici, din zona de frontieră”, explică el.

Prețurile mai mici chiar și cu 70% sunt ca un magnet pentru localnici. În Beretiufolu, comercianţii sunt obişnuiţi cu românii care vin la cumpărături în Ungaria. În această perioadă, magazinele din Ungaria au oferte şi la produse electrocasnice, la detergenţi sau dulciuri.

Shopping în Serbia

Preţurile alimentelor sunt mai mici şi în Serbia, motiv pentru care locuitorii din judeţele Timiș, Caraş Severin sau Mehedinţi schimbă leii pe dinari şi pleacă la cumpărături.

Cei din Timișoara merg la 10 kilometri peste graniță, unde prețurile sunt mai mici. Se caută produsele de bază, în centrele comerciale, dar se merge și în piețe, unde românii negociază la sânge.

Membrii familiei Mâțu sunt clienţi fideli ai magazinelor din Serbia. Au învățat și câteva cuvinte în sârbă, de când se duc la cumpărături în Vârșeţ. Shoppingul săptămânal de peste graniță le aduce economii serioase, spun ei.

Cumpărăturile lor încep în piață și se termină în marile magazine. „Am cumpărat făină, vreo 30 de kilograme, facem pâine acasă. Am luat 10 kilograme de zahăr, apă, sucuri, ulei. 1,90 kilogramul, făină de calitate", explică tatăl.

Patronii sârbi şi-au dat seama că străinii le pot aduce profituri consistente. Marile hypermarketuri din Serbia au lansat o promoție specială, doar pentru români. În cazul în care aceștia fac cumpărături de cel puțin 150 de euro, atunci magazinul înapoiază TVA-ul"

Suma se adună imediat, mai ales că preţurile sunt convenabile. În afară de prețuri, românii sunt atrași și de calitatea produselor. Piețele din Serbia sunt o mină de aur pentru români, cel puțin în cazul legumelor și fructelor, care se vând la jumătate de preț față de țara noastră. De exemplu, merele costă 50 de dinari, echivalentul a 2 lei.

Interesul localnicilor pentru Serbia se resimte și în statisticile de la Poliția de Frontieră. „La sfârșitul de săptămână, traficul prin punctul de trecere a frontierei Moravița se intensifică, pentru că cetățenii români se duc în țara vecină, pentru cumpărături”, spune Mihaela Leș, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră Timiș.

Magazinele din Serbia mai au un avantaj față de România. Prețul unui pachet de țigări este la jumătate față de țara noastră, întrucât producătorii nu plătesc accize, pentru că Serbia nu se află în Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri