CURS. Aprecierea leului nu aduce ieftiniri

Data publicării:
19122012 20m 20curs 20leu-39441

Moneda naţională este la cel mai bun nivel în faţa dolarului din ultimele șapte luni. După pragul maxim atins în iulie, leul s-a întărit cel mai mult în ultima lună din an, pe fondul încrederii investitorilor în stabilitatea politică.

Cu toate astea, la pompă, carburanţii nu vor urma aceeaşi tendinţă pentru că acum benzinăriile vând din stocurile cumpărate la cursul din urmă cu o lună. Iar când petrolul cumpărat acum va ajunge în benzinării e posibil ca evoluţia cotaţiilor internaţionale la ţiţei să fie nefavorabilă şi să anuleze avantajul leului puternic.

„Aici avem curs leu dolar. Avem o creştere undeva în luna iunie spre iulie, după care cursul scade în timp ce preţul produsului final continuă să crească. Acest lucru trebuie luat în corelaţie cu preţul ţiţeiului pe pieţele internaţionale. Numai în situaţia în care ambele înregistrează scăderi, atunci putem să înregistrăm şi o scădere a preţului motorinei către consumatori”, explică Radu Dinescu, secretar general Uniunea Transportatorilor.

În proces de aliniere a prețurilor la nivelul UE

În plus, un curs bun ar trebui să favorizeze şi ieftinirea metanului pentru consumatorii casnici, mai ales că preţul gazelor din import a scăzut de la 550 dolari pe mia de metri cubi iarna trecută, la 420 de dolari cu cât importăm acum.

„Nu ne putem aştepta din acest punct de vedere la o sensibilă îmbunătăţire pentru că suntem obligaţi prin lege şi prin solicitările Comisiei Europene să aliniem preţurile la gazele naturale pentru a nu crea distorsiuni din punctul de vedere al concurenţei”, a explicat Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

Adică, România a intrat în linie dreaptă cu aplicarea calendarului de creştere a prețurilor la gaze şi energie electrică, aşa că în loc de o dorită ieftinire, vom avea majorări pe facturile de anul viitor. Cu 10% la gaze şi cu aproximativ acelaşi procent la energie electrică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri