Sari la conținut

Dacian Cioloș: România dorește sprijinul activ al SUA pentru o prezență a NATO pe tot flancul estic

Dacian Ciolos și Joe Biden / FOTO: gov.ro

Premierul român și vicepreședintele american și-au exprimat satisfacția față de nivelul excelent al dimensiunii de securitate și apărare, subliniind că există premise favorabile pentru consolidarea și aprofundarea acestuia, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului. 

„Principalul obiectiv al vizitei este consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacțiunea pe palierul politico-militar”, a declarat premierul Cioloș.

La rândul său, vicepreședintele Biden a subliniat că România a fost și rămâne un partener și aliat de încredere al SUA. De asemenea, acesta a arătat că există un interes reciproc de utilizare a potențialului semnificativ de dezvoltare a cooperării economice.

Convorbirile au vizat și stadiul pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia, din luna iulie a acestui an. Premierul Dacian Cioloș a prezentat aspectele de securitate și apărare care prezintă un interes particular pentru România, precum și poziția națională în raport cu principalele tematici care vor fi supuse dezbaterii în cadrul reuniunii la nivel înalt a Aliaților. Premierul a evidențiat faptul că România dorește sprijinul activ al SUA pentru o prezență Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.  

Vicepreședintele Biden a reconfirmat angajamentul SUA, atât în plan bilateral româno-american, cât și în context aliat, în vederea consolidării securității și apărării în spațiul euroatlantic. Oficialul american a salutat implicarea activă a României în eforturile de prevenire și combatere a riscurilor și provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică.