Sari la conținut
News Alert

Dan Alexe, despre „micii românești”: Ce e așa mare mândrie să fi inventat o tocătură de carne?!

Scriitorul Dan Alexe îi dezamăgește pe românii care credeau cu tărie că „micii au fost inventați în România de un tip mai cocoșat, care nu mai avea mațe să pună peste carnea tocată și atunci a pus carnea direct pe grătar”, dar și pe acei români care credeau că sarmalele reprezintă o mâncare tradițională.

Sunt mâncăruri care ne-au venit prin contactul prelungit cu otomanii, cu Balcanii. Suntem balcanici, de altfel. Micii și sarmalele sunt absolut banale în Balcani, în Anatolia. Sigur, poartă alte nume”, a spus Dan Alexe, la Digi24.

Scriitorul a dat ca exemplu în cartea sa – "Dacopatia şi alte rătăciri româneşti"  bucătăria caucaziană.

Bucătăria caucaziană este relativ monotonă, toate popoarele din Caucaz mănâncă aceleași lucruri, numai că le dau nume diferite. Ca și cum ar fi mare mândrie să fi inventat o tocătură de carne?!”, a subliniat el.

Întrebat ce e românesc în bucătăria românească, scriitorul a răspuns: „Printr-o lungă gustare în toate țările vecine și mai îndepărtate, am descoperit că numai două ingrediente – că nu sunt feluri de mâncare – sunt pur românești și anume se fac numai aici. Una este borșul, tărâțele fermentate cu care se acresc supele și care se bea și așa, care dă imunitate în lungile ierni cu slănină; nimeni nu mai acrește în felul ăsta supele, cu tărâțe fermentată”.

Despre cel de-al doilea ingredient românesc, Dan Alexe a spus că este mujdeiul.

Mujdeiul, sosul de usturoi cu apă și sare, care se mănâncă la orice oră a zilei în cantități mari, și care iarăși dă imunitate, îl fac numai românii. Popoarele vecine nu fac mujdei”, a mai spus Dan Alexe.

Citiți și Dan Alexe: Dacopatia este un substitut de identitate. Românii se împăunează cu o mitologie total inventată