Darea în plată: Inițiatorul proiectului l-a modificat, așa cum a cerut Klaus Iohannis

Data publicării:
darea in plata

  

Noul proiect al legii dării în plată are mai multe șanse să treacă în actuala formă.

Vom introduce sintagma de consumator, în locul sintagmei de persoană fizică, ceea ce va face excluderea profesioniştilor din această lege. Dezvoltatorii imobiliari sunt profesionişti, adică sunt persoane fizice care au luat credite pentru afaceri. Aceia nu vor beneficia de legea dării în plată”, a spus Daniel Zamfir, deputat.

Practic, aceasta a fost şi nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis. La mijlocul lunii trecute, şeful statului a retrimis proiectul în Parlament, pentru că nu era clar cine sunt beneficiarii ei. N-a fost singura modificare propusă. Băncile vor trebui sa le dea clienţilor un răgaz de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată, faţă de 15 zile, în vechea propunere. De asemenea, proiectul îi ajută şi pe românii cărora băncile le-au luat casele.

„Ei vor avea dreptul să ceară instanţei să constate stingerea datoriei, adică practic poprirea aceea pe veniturile viitoare va fi sistată”, a mai spus Daniel Zamfir.

O altă lege care să-i apere pe români de abuzurile băncilor a fost iniţiată de Protecţia Consumatorilor, după modelul unei directive europene.

„Creditorul îi oferă consumatorului posibilitatea să aibă la dispoziție șase luni pentru a-și vinde imobilul, timp în care, dacă nu se va găsi o soluție, creditorul va începe lansarea procedurii de executare silită”, a spus Bogdan Marcel Pandelică, preşedintele ANPC.

Astfel, datornicii vor fi puși la adăpost, pe o anumită perioadă, de executările silite rapide, dar și de hărțuirile recuperatorilor de creanțe. Cele două legi ar putea ajuta peste 70.000 de români care au restanţe la plata creditelor garantate cu imobile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri