Datele privind carnea de cal vândută din România către Grecia sunt introduse joi în sistemul de alertă rapidă al UE

Data publicării:
2802 20constantincal1-52139

„Pornind de la informaţiile din presă, am luat legătura cu Ambasada şi cu Autoritatea veterinară de la Atena. Ne-au informat că în cursul zilei de azi (joi – n.red.) vor introduce în sistemul rapid de alertă (al Uniunii Europene) informaţiile la care fac referire. Până în acest moment nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ce ne-au spus, este vorba despre o societate din România, o unitate de sacrificare, altele decât cele două incriminate anterior. Este o societate mare din sudul ţării, care a exportat direct în Grecia, nu prin acel intermediar. Este acreditată şi pentru sacrificarea cailor”, a spus oficialul.

Daniel Constantin a mai spus că facturile şi celelalte documente privind exporturile unităţii sunt în posesia autorităţilor române. „Aşteptăm doar de la colegii din Grecia informaţii despre lotul respectiv să vedem dacă se suprapun şi dacă într-adevăr carnea a plecat din România etichetată greşit. Dacă s-a întâmplat acest lucru, vom pedepsi foarte dur, în conformitate cu legea. Este vorba despre imaginea industriei. Nu este corect ca o persoană, o instituţie, o unitate care procedează astfel să nu fie sancţionată dur”, a completat ministrul.

De asemenea, Daniel Constantin afirmă că la 1 martie încep şi testările ADN pe produsele de carne în toate statele membre ale Uniunii Europene. În proporţie de 75%, finanţarea este din bani europeni. Consumatorul trebuie să ştie că mănâncă ceea ce a comandat, a mai arătat ministrul: „Angajamentul nostru pentru piaţa comunitară este că în România nu se pot întâmpla astfel de lucruri, iar dacă sunt, vor fi sancţionate dur. De asemenea, angajamentul nostru către consumator este că tot ceea ce consumă şi ceea ce au comandat este sigur”.

Ministrul a amintit că „în toate ţările europene s-au descoperit astfel de practici, pornind din Marea Britanie”. Primele au fost două unităţi din Marea Britanie şi una din Franţa, a completat Constantin: „S-au închis abatoarele şi punct.

De altfel, în România, „mai mult de jumătate din abatoarele pe care le aveam înainte de 2007 au fost închise pentru că nu corespundeau standardelor impuse de piaţa comunitară. Ca atare, cred că industria din România este pregătită, nu este cu nimic mai prejos decât industria altor state europene. Dacă vom avea astfel de cazuri izolate de fraudă, ele vor fi sancţionate. Dar asta nu înseamnă că toată industria din România trebuie să sufere repercusiuni din cauza unei singure unităţi.

Agenţii economici spun că, de la începutul scandalului, se lovesc de anumite reticenţe, dar după ce se fac verificări, lucrurile merg „mai departe”, afirmă ministrul.

După ce se va termina tot acest scandal internaţional, trebuie să ne recâştigăm imaginea prin campanii pe plan naţional, dar şi prin discuţiile din Consiliul de Miniştri, unde îi voi ruga pe colegi să evidenţieze clar unde s-au identificat fraude, dar şi să vorbească pozitiv, acolo unde industria este la standarde europene”, a concluzionat Daniel Constantin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri