De ce crește numărul tâlhăriilor în București. Explicația se află chiar în lege

Data actualizării: Data publicării:
furt geanta pe strada

Capitala se transformă într-un oraş din ce în ce mai nesigur. O spun chiar poliţiştii, care îşi dau seama că în multe situaţii sunt depăşiţi de numărul mare de infractori. Numai de la începutului anului au fost înregistrate în Bucureşti 200 de tâlhării şi câteva zeci de mii de furturi. Oamenii legii spun că nu doar volumul cazurilor îi blochează în anchete, ci şi schimbările Codurilor penale.

Oricine poate fi victima unei tâlhării, chiar şi în centrul Capitalei. Bine organizaţi, infractorii merg la sigur. În momentul în care victima ajunge într-un loc ferit, unde nu sunt martori, atacă. Le sunt suficiente doar câteva secunde pentru a lua toţi banii şi obiectele de valoare pe care victima le are asupra sa. Sunt oameni care au căzut pradă hoţilor chiar şi de mai multe ori.

Mi-a tăiat borseta și mi-au luat actele cu totul. La coborârea din autobuz, țineam borseta așa, au tăiat borseta și mi-au luat portofelul”, spune un bărbat.

Poliţişti spun că numărul acestor cazuri e în creştere, iar explicaţia e simplă.

Modificările Codurilor penale. Pentru hoți, furtul a devenit o afacere, ei comit aceste fapte știind că dacă vor fi prinși au posibilitatea să se împace cu victimele, iar ele de cele mai multe ori sunt dispuse să accepte mai puțin decât ceea ce le-a fost furat , doar să poată recupera ceva”, spune Cosmin Andreica, lider de sindicat al poliţiştilor.

I-au intrat în casa, l-au legat și i-au luat banii sau i-au smuls lănțișorul de aur de la gât - sunt infracțiuni de pericol, dar sistemul nostru penal nu răspunde în acest moment corespunzător”, spune și Dumitru Coarnă, lider sindical.

Anul trecut, poliţiştii din Bucureşti au fost chemaţi să rezolve 30.000 de cazuri de furturi, tâlhării şi agresiuni. Sectorul 3 e preferatul hoţilor, care au acţionat de peste 3.000 de ori, în timp ce, în Sectorul 2, au fost comise peste 120 de tâlhării.

„Polițiștii spun că în 2017 au crescut și infracțiunile de loviri și amenințare. Au fost înregistrate nu mai puțin de 8.000 de plângeri în Capitală. În Sectorul 3 au fost înregistrate cele mai multe situații: 2.700. Pe locurile 2 şi trei se află sectoarele 5 şi 6, cu câte 2.000 de cazuri”, relatează Cristian Popa, jurnalist Digi24.

Pe lângă modificările legislative, poliţiştii se plâng şi de lipsa de personal. Acesta e motivul pentru care echipajele care patrulează pe străzile Bucureştiului au devenit o raritate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri