De ce se înmulţesc cazurile de tuberculoză multi-drog rezistentă în România. Analiză Digi24

Data publicării:
2602 20tbc1-51678

Ştefan este unul dintre pacienţii bolnavi de tuberculoză din România. Suferă de o formă mult mai agresivă şi mai greu de tratat: tuberculoza multi-drog rezistentă. Pentru Ştefan, această boală a fost o lovitură dură. „A fost o supriză, pentru că nu ştiam că mai există tuberculoză. Şi a fost întrebarea firească: de ce eu, de ce mie. Cred că aşa a trebuit să se întâmple. Fiecare are o soartă şi trebuie să treacă peste provocările vieţii lui”, spune el.

Pe aceeaşi temă:

România are 30.000 de bolnavi de tuberculoză, cei mai mulţi din Uniunea Europeană

Dacă numărul bolnavilor de tuberculoză e în scădere în toată ţara, cel al bolnavilor cu TBC multi-drog rezistent creşte: 1500 în toată ţara. Boala a apărut din cauza mutaţiilor suferite de bacilul care provoacă TBC. În acest caz, tratamentul nu mai durează şase luni, ci doi ani, şi este extrem de toxic.

Dacă nu îţi iei tratamentul nu ai cine ştie ce disconfort... Oboseşti, eşti mai depresiv, mai palid, mai lipsit de energie, şi tuşeşti”, explică vicepreşedintele Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă, Cătălina Constantin. „Dar dacă iei medicamentele, începi să ai dureri de tot felul. Avem pacienţi care aveau dureri de cap atât de mari încât le asemănau cu o lovitură de cuţit, au halucinaţii...

Însă cei care primesc tratament se pot considera norocoşi, pentru că asta înseamnă că medicii au descoperit că suferă de tuberculoză multi-drog rezistentă. În majoritatea cazurilor, durează luni de zile până se pune un diagnostic corect, timp în care pacienţii primesc un tratament incorect.

Coordonatorul Programului de Tuberculoză, dr. Gilda Popescu, explică de ce: „În România, în momentul de faţă nu avem metode de detecţie moleculară, rapidă, care ne pot da informaţii dacă pacientul e infectat cu germeni chimiorezistenţi sau nu, metode care în câteva ore ne pot spune acest lucru, ci folosim metoda clasică, antibiograma, care la trei luni de zile ne spune dacă un pacient e BK pozitiv. Deci cam trei luni de zile, el face tratament nepotrivit.”

Costul tratamentului pentru tuberculoză este de 100 de euro pe lună, în timp ce pentru tuberculoza multi-drog rezistentă se ridică şi la 6000 de euro pe lună. Tratamentul este oferit gratuit de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri