De ce vrea statul să interzică exportul de lemn

Data publicării:
masina lemne padura - captura

În România se taie anual 27 de milioane de metri cubi de lemne. Din aceştia, aproape o treime se taie ilegal din păduri, estimează reprezentanţii organizaţiilor de mediu. În ceea ce privește cele 19 milioane de metri cubi de lemn cu acte în regulă, o parte importantă este folosită pentru încălzire pe timp de iarnă - 7 milioane de metri cubi. Restul de 12 milioane ajung în fabricile de prelucrare a lemnului. Jumătate din această cantitate rămâne în fabricile din țară. Aici, 1,6 milioane de metri cubi de lemn sunt transformați anual în mobilă, iar 4,4 milioane de metri cubi sunt prelucrați pentru a fi folosiți în construcții și amenajări. Cealaltă jumătate este exportată mai ales sub formă de cherestea sau furnir, panouri și plăci. Există însă și o cantitate destul de importantă de lemn care este vândut în străinătate sub formă de bușteni - 800.000 de metri cubi. Practic, este lemn care nu este prelucrat aproape deloc în țară.

Oamenii de afaceri din domeniu spun că interzicerea temporară a exportului de lemn pe care o vrea Guvernul nu face bine nimănui. Oricum, în România nu poate fi prelucrată toată cantitatea de cherestea şi buşteni care acum este vândută în străinătate.

„Aveam o industrie forestieră care prelucra 23 de milioane de metri cubi de lemn. Puţin, dar în ultimii 25 de ani marile combinate de prelucrare a lemnului s-au închis unul după altul. La fel şi micile afaceri”, spune Gheorghe Gavrilescu, preşedintele Societăţii „Progresul Silvic”.

Piaţa prelucrării lemnului este dominată acum de trei firme din Austria: Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger, care se remarcă din cele peste 11.300 de societăţi de profil. Ele fabrică parchet, cherestea sau furnir. Acest prim proces de prelucrare creşte valoarea metrului cub de lemn de până la 12 ori. Două treimi din cheresteaua produsă la noi merge la export, restul la cele aproape 4.400 de fabrici şi ateliere.

La finalul lanțului avem produse de 20 de ori mai scumpe, deci cu o valoare adăugată semnificativă”, spune Lucia Varga, fost ministru al Mediului.

„La mobilă rezultă, la nivel de 2014, 3.602 euro pe tonă, la buşteni este 135 de euro pe tonă”, spune Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă.

Anul trecut, România a produs mobilă în valoare de peste două miliarde de euro. 80% a fost exportată inclusiv în Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Cehia. În magazinele din ţară s-au vândut şifoniere, paturi sau scaune în valoare de aproape 350 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul și singurul președinte ales prin vot democratic din Rusia sovietică
Digi FM
Cât câștigă camerista lui Mihai Trăistariu? Salariul surprinzător pe care i-l oferă pentru câteva ore de...
Pro FM
Kanye West, pus la zid de fani după ce a făcut publică o poză cu Bianca Censori: „Ce bărbat normal ar face...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson, despre care se spune tot mai des că e leit Sebastian Stan. Ray își face...
Adevarul
Homofobia la români, scrisă în ADN. Un sociolog explică de ce nu suntem pregătiți să renunțăm la...
Newsweek
900.000 de pensii contributive cresc cu 500 lei. Pensiile speciale, majorate cu 1.000 lei. De ce?
Digi FM
Andra, în lacrimi la tv. Ce a emoționat-o atât de tare, încât nu s-a putut abține: "Dragostea de frate e cea...
Digi World
Gustarea care-ți poate proteja ochii, superaliment și pentru inimă și creier. Consumată zilnic în cantități...
Digi Animal World
Un câine din SUA şi-a împuşcat accidental stăpânul. Cum s-a întâmplat
Film Now
Cui a lăsat Gene Hackman averea de 80 de milioane de dolari. Un expert juridic a rupt tăcerea: „Copiii ar...
UTV
Dorian Popa își asumă noua relație! Vacanță romantică la Berlin alături de iubita misterioasă