De la DNA, la carne retrasă de pe raft. Milionar din Top 500, implicat în dosarul de evaziune de 50 de milioane de euro

Data publicării:
carne in supermarket - 5489244-Mediafax Group-Silviu Matei-1

Avicola Călăraşi are 19 ferme, aprovizionează hypermarketurile din toată ţara şi are propria reţea de magazine în marile oraşe. Alerta a pornit din centrul ţării.

Procurorii susţin că Avicola Călăraşi a trimis carne alterată la Selgros. Responsabilul magazinului din Braşov spune că a observat că pachetele erau roase de şoareci.

Şeful magazinului a trimis marfa stricată înapoi la Avicola Crevedia. Carnea nu a fost distrusă însă, spun procurorii. Cei implicaţi în evaziunea fiscală reîmpachetau puii şi îi trimiteau altor ferme de distribuţie, care aveau contracte cu magazine mai mici.

Discuţie Orlando Daher – angajat:

„Orlando: Dai marfa aia care... a comandat şi Provit-ul şi ULS (n.r. - firme de distribuţie).

Angajat: Păi ULS-ului i-am dat 4.000 şi ceva, lu' Provit i-am spus că-i dau trei tone şi jumătate. Deja a plecat maşina cu şase tone.

Orlando: Să nu rămână nimic acolo, m-ai înţeles?”

Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor a intrat pe fir, a controlat mai multe magazine şi a retras aproape 30 de tone de carne de pui.

Noi verificăm tot ce se află carne de pasăre provenită de la Avicola pe tot lanțul de distribuție”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.

Carnea confiscată va fi supusă unor analize riguroase, iar rezultatul acestora va fi anunţat săptămâna viitoare.

Dată fiind situația furnizorului Avicola Călărași, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine și stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Carne distribuită în opt județe și Capitala

Inspectorii de la ANSVSA au retras carnea din opt judeţe plus Capitala. Cea mai mare cantitatea a fost luată de pe rafturile magazinelor din Bucureşti. Este vorba despre peste șapte tone.

Autorităţile susţin că în urma verificărilor făcute până în prezent, nu au fost depistate loturi de carne cu salmonella periculoasă pentru om. Verificările s-au făcut şi la Cluj.

Inspectorii DSVSA Cluj au pus sechestru pe o cantitate de patru tone de carne de pui care a fost retrasă de la consum de la un supermarket din Cluj-Napoca, după ce reprezentanţii magazinului au sesizat nereguli. Astăzi vor fi luate probe pentru analiză, iar rezultatul va veni în patru zile. În cazul în care se va confirma suspiciunea de salmonella, se va emite o alertă naţională.

Carne de pui retrasă din rețeaua Selgros

După Bucureşti, cea mai mare cantitate de carne a fost retrasă din magazinele din Braşov. Vorbim aici de 6,2 tone. Din Constanţa au fost ridicate 3,8 tone, iar din Suceava 3,5 tone. Probleme au fost sesizate şi în Craiova, Ploieşti şi Galaţi. Din fiecare oraş au fost retrase peste 2 tone de carne.

Milionar de Top 500, implicat în dosarul de evaziune

Printre persoanele implicate în scandalul cărnii de pui infestate se numără şi Iustin Paraschiv, cel mai tânăr milionar din România.

Prahoveanul în vârstă de 31 de ani este acuzat că a reuşit să înşele statul derulând contracte prin firma pe care o conduce - Carmistin, specializată în industria cărnii.

Concret, procurorii îl acuză de spălare de bani şi de evaziune fiscală. Presa scrie că grupul de firme aflate sub conducerea sa ar avea o cifră de afaceri consolidată ce depăşeşte 120 de milioane de euro.

Iustin Paraschiv este şi preşedintele Asociatiei Crescatorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din Romania.

Între timp, numărul persoanelor arestate în dosarul evaziunii a ajuns la 16, printre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.

Traseul dosarului

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au derulat „operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice”, valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

„Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală”, susţin anchetatorii.

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetăţean de origine arabă, a fost identificat de anchetatori drept liderul grupării.

„Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic şi administrator al SC Sam Plus International SRL Bucureşti, a fost principalul organizator al grupului infracţional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpaţii din prezenta cauză, implicaţi în înfiinţarea firmelor fantomă, coordonarea operaţiunilor şi reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale”, precizează DNA.

Printre cei implicaţi în acest dosar se numără şi un inspector din cadrul ANAF, dar şi şeful serviciul Rambursări TVA în cadrul Direcţiei de Finanţe Ialomiţa.

„Inculpaţii Traian Ilie (inspector în cadrul ANAF), Florin Dănilă (şef serviciu Rambursări TVA în cadrul DGFP Ialomiţa), Sorin Cristian Ştefan (cel care intermedia legătura cu funcţionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentanţii firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, în special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influenţarea subordonaţilor care desfăşurau verificări fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societăţile fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecţii fiscale formale şi prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale formale (modice)”, precizează DNA.

Aceştia îndrumau firmele cum să-şi modifice declaraţiile fiscale depuse la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaraţii rectificative, cu scopul obţinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal şi ridicării măsurilor asiguratorii.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Procurorul Angela Nicolae, suspendată din funcţia de şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanţei supreme, este acuzată că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri