De Paște vor fi miei pe alese. Pentru că iarna a fost caldă, fermierii au deja mai mulți miei decât anul trecut

Data publicării:
miel

Iarna blândă şi furajele din belşug au făcut ca în ferme să apară deja primii miei. La Sibiu, ciobanii şi-au făcut deja planul pentru sărbătorile de Paşte din acest an.

„Acum, la 3 săptămâni, la 21 de zile, cântăresc peste 12 kg. Vă dați seama că până în aprilie ajung ușor la 40 de kg”, explică un fermier din Sibiu.

O greutate mai mare înseamnă şi un preţ mai bun în piaţă. Fermierii au cumpărat furaje mai ieftine anul trecut, dar le-au crescut costurile cu transportul şi cu întreţinerea animalelor. Astfel, preţul unui kilogram de carne de miel nu va fi mai mic de 25 de lei, adică va costa la fel ca anul trecut.

La Bacău, crescătorii de animale îşi pun speranţa mai mult în exportul animalelor. Cu atât mai mult cu cât temperaturile mari au făcut ca oile să fete mai devreme cu aproape două luni.

Transporturile cu miei pleacă spre țări precum Italia sau Bulgaria, dar şi în Orientul Mijlociu. Aici sunt preferaţi mieii mici, cu greutate de până la 20 de kilograme, pentru că au carnea fragedă. O parte dintre animalele vândute de crescătorii de ovine ar putea ajunge şi în China, unde oamenii de afaceri vor să cumpere nu mai puţin de 3 milioane de oi, în următorii trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri