Decizia în cazul taxei de mediu se amână din nou

Data publicării:
ministrul mediului

Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a declarat că Guvernul nu a ajuns încă la o decizie privind taxa de mediu, relatează trimisul special Digi24 la New York, Sergiu Voicu. Guvernul trebuie să găsească o soluție pentru returnarea timbrului auto de mediu, după ce a fost declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiție. 

ministrul mediului

„Nu, nu este încă gata. sunt mai multe discutii, mai multe opinii în Guvern şi nu am ajuns încă la o concluzie. Dar o să vă ţinem la curent. Nu ştiu dacă vom avea (o decizie n.red) săptămânile viitoare. Sunt opinii diferite. Noi realmente ne dorim o taxă care să contribuie la reducerea poluării. Trebuie să nu uităm totuşi că este o taxă. Orice taxă, fie că este o creştere sau scădere are un anumit impact şi trebuie să analizăm foarte bine aceste elemente”, a explicat ministrul.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în data de 9 iunie 2016 că taxa de primă înmatriculare percepută de România cumpărătorilor de mașini este ilegală din punct de vedere al legislației UE, după ce România a extins-o și la autovehiculele noi pentru a evita discriminarea pentru care mai fusese o dată condamnată.

În 13 iunie, Ministerul Mediului a informat că a luat act de Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

„În fapt, conform Deciziei, CJUE declară că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”, preciza atunci Ministerul Mediului.

La acea vreme, ministrul Mediului spune că este posibil ca taxa de mediu să fei restituită integral. 

„Lucrăm la o nouă variantă de taxă de timbru, avem un grup de lucru şi sper ca, până în toamnă, când reintrăm în activitatea intensă pe domeniul acesta, să venim cu o variantă care sper să fie mai echitabilă pentru toată lumea şi inclusiv pentru principiul "poluatorul plăteşte", care este de fapt fundamentul unei astfel de taxe”, a spus ministrul citat de News.ro.

Întrebată ce se va întâmpla cu cei care ar fi urmat să primească înapoi această taxă, demnitarul a spus că se lucrează pentru identificarea unei modalităţi de a returnare a banilor.

„O să vedem. Aşa cum am găsit o soluţie pentru cei care, în trecut, pentru că acelaşi lucru s-a întâmplat, Curtea Europeană de Justiţie a declarat că taxa este ilegală şi până acum oamenii trebuiau să dea statul în judecată ca să îşi recupereze banii, anul acesta eu am introdus în mod special şi am lucrat cu colegii, am făcut un ordin de ministru comun ca să dăm posibilitatea ca şi pe cale administrativă să se recupereze aceşti bani de către cetăţeni şi vom vedea ce formulă vom avea în final, care să fie modalitatea de a returna banii”, a spus Cristina Paşca-Palmer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri