DECIZIE. Taxele locale se majorează cu 16% în București

Data publicării:
29010213 20oprescu 20taxe-46549

Voturile împotrivă și abținerile s-au înregistrat în rândul consilierilor PDL și PPDD.

Ca urmare, persoanele care și-au achitat deja aceste taxe vor trebui să achite diferența până la 30 septembrie 2013.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că această decizie nu vine din partea Primăriei Capitalei, ci din partea Consiliului General. Primarul declarase inițial că nu este de acord cu această majorare, dar a spus ulterior că este obligat să o facă din cauza ordonanței date de Guvern.

„Da, deşi am spus clar că nu mărim şi nu am să măresc taxele. Aşa am să şi prezint Consiliului taxele care nu sunt prevăzute în hotărârea de Guvern - taxa pe domeniul public, cimitire şamd.Dar celelalte trebuie să se mărească şi asta e cam injust pentru sectoarele care nu au datorii.Dar ordonanţa de Guvern spune foarte clar că toate primăriile care au datorii sunt obligate să indexeze aceste taxe”, a declarat, duminică, primarul Sorin Oprescu, la Digi24.

„Primăria Generală are datorii, de9 milioane de lei, de la (Administraţia) Lacuri şi Parcuri. Adică o nimica toată, la 993 milioane euro cât e bugetul”, a precizat Sorin Oprescu.

Iniţial, Guvernul a lăsat pe fiecare edil să decidă dacă măreşte sau nu taxele. Apoi, executivul a revenit asupra decizie şi a anunţat că primăriile care au datorii nu mai primesc bani de la bugetul central, dacă nu cresc impozitele.

„Sorin Oprescu nu s-a sucit. În decembrie, când s-a pus prima dată problema majorării taxelor, aveam un alt cadru legal, care ne permitea să decidem noi, la nivel administrativ, dacă vrem sau nu să împovărăm cetățenii cu creșteri de taxe”, a spus edilul, marți, înainte de ședința CGMB. „În continuare sunt împotriva acestei măsuri și tocmai din acest motiv nu propun nicio majorare legată de taxele pe care le colectează Primăria Munciipului București. Ordonanța guvernamentală nu ne permite să decidem noi dacă vrem majorarea taxelor sau nu, ci obligă cel puțin la indexarea taxelor cu rata inflației toate primăriile care înregistrează arierate", a mai precizat Oprescu. El a explicat că trei din cele șase sectoare ale Capitalei au asemenea arierate și nu a fost găsită „nicio portiță” care permită municipalității să nu indexeze aceste taxe. „În conclzuie, vreau să fie foarte clar: Sorin Oprescu nu majorează taxele în București, ci împreună cu CGMB respectă legea", a mai spus primarul general.

Și amenzile vor fi majorate

Potrivit lui Oprescu, printre impozitele și taxele care vor fi majorate se numără cele pe clădiri și terenuri, dar și amenzile, de pildă pe RATB.

Din celelalte două categorii de impozite și taxe, care nu vor fi indexate cu rata inflației, fac parte acele taxe care nu sunt prevăzute în hotărârea Guvernului nr. 109/2012 și nu intră sub incidența Ordonanței 1/2013, adică taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB. E vorba de taxele pentru parcările de reședință, concesionarea locurilor de înhumare în cimitire și taxa pentru accesul vehiculelor grele în municipiul București. Nici taxa pentru ridicarea gunoiului sau pentru intrarea în muzeele bucureștene nu va crește.

Bonificații de 10%

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de CGMB, bonificația pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri și mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%.

Persoanele fizice care au achitat deja impozitele și taxele locale pentru anul în curs și care achită integral până la 30 septembrie diferențele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificația de 10%.

La cât ajung impozitele și amenzile

Pentru un apartament de două camere, de exemplu, situat la periferia Capitalei, impozitul s-a mărit cu 16 lei, iar pentru unul în centru, cu 20 de lei. Şi amenzile date de poliţia locală sunt mai mari. De exemplu, pentru necurăţarea zăpezii din faţa imobilului proprietarul va plăti mai mult cu până la 80 de lei.

Apartament 2 camere, periferie – de la 100 lei/2012 crește la 116 lei/2013 (diferență 16 lei)

Apartament 2 camere, centru – de la 125 lei/2012 crește la 145 lei/2013 (20 de lei în plus)

Amenzi Poliţia Locală Bucureşti

Amendă pentru necurăţarea zăpezii din faţa imobilului

persoane fizice – de la 200-500 lei/2012 crește la 232-580 lei/2013

persoane juridice – de la 500-2.000 lei/2012 crește la 580-2.320 lei/2013

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri