Delegația FMI continuă vizita în România. De la ministerul Economiei la cel al Finanțelor

Data publicării:
13112012 20fmi 20la 20finante-33291

Reprezentanții FMI discută în acest moment cu reprezentanții ministerului de Finanțe propunerile Guvernului din ultima perioadă. Aceste propuneri privesc reducerea taxei de valoare adăugată și reducerea cotei unice de impozitare.

Delegația FMI nu agreează un TVA diferențiat și un impozit diferențiat, reprezentanții Fondului au spus că România trebuie să crească nivelul de colectare al taxelor existente și apoi să se gândească la reducerea taxelor și a impozitelor.

Guvernul vrea o taxare mai mică pentru produsele agricole și cele alimentare de la 24% la 5%, iar cota unică de impozitare ar putea să scadă pentru cei cu venituri mici de la 16% la 8 sau 12%, dar FMI nu agreează această variantă. Tot astăzi, se mai discută și liniile generale ale bugetului de anul viitor.

Încă o șansă de privatizare a Oltchimului

Delegaţia FMI a discutat în această dimineaţă și cu reprezentanţii Ministerului Economiei despre soluţiile existente în cazul combinatului de la Râmnicu Vâlcea.

Fondul Monetar Internațional este dispus să mai acord o șansă privatizării combinatului Oltchim, însă numai sub condiția că se va găsi un investitor strategic puternic și asta până la termenul limită, avansat de premierul Victor Ponta la luna ianuarie 2013.

Dacă și cea de-a doua tentativă de privatizare eșuează, soluția pentru Oltchim este lichidarea. Reprezentanții FMI spun că, la un calcul simplu, costurile cu ajutorul de șomaj pentru toți cei 3300 de angajați Oltchim și Arpechim ar fi mult mai mici decât costurile efective de operare ale combinatului.

Pentru că este o companie de stat cu pierderi foarte mari, FMI nu vede cu ochi buni nici ajutorul de stat pe care Guvernul vrea să-l acorde, cele 20 de milioane de euro pentru care țara noastră a cerut aprobare de la Comisia Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri