Demonstrații împotriva gazelor de șist în București. Circa 2000 de oameni au protestat în fața Guvernului

Data publicării:
protest gaze bucuresti asociatia vira

ACTUALIZARE ora 0:00 După o ploaie torenţială, manifestanţii reîntorşi în Piaţa Universităţii pleacă acasă. La Pungeşti, oamenii continuă protestul.

ACTUALIZARE 23.14. Peste 300 de protestatari demonstrează încă la această oră în localitatea Pungești, județul Vaslui.

ACTUALIZARE 23.02. Manifestanţii sunt pe Calea Dorobanților și se întorc în Piața Universității, după ce au protestat și în fața TVR.

ACTUALIZARE 22.00. Oamenii au plecat de la Guvern şi se află pe Bulevardul Kiseleff.

ACTUALIZARE 21.31. Manifestanții se îmbrâncesc cu jandarmii în Piața Victoriei. Nu se înregistrează incidente majore, însă protestatarii aruncă cu ketchup către forţele de ordine.

ACTUALIZARE 21.24. Demonstraţii contra gazelor de şist au loc, la această oră, şi la Sibiu. 

ACTUALIZARE 21:15: Protestatarii care se mobilizează pe rețelele de socializare spun că numărul participanților la protestul din București este de aproximativ 3.000. Între timp, oamenii au ajuns la sediul Guvernului, în Piața Victoriei. Protestul de la Cluj-Napoca s-a încheiat.

ACTUALIZARE 21.07. Manifestanții se apropie de sediul Guvernului, unde sunt așteptați de un cordon de jandarmi. 

ACTUALIZARE 20.43. Sute de manifestanţi din Capitală scandează „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, "Rezist, rezist, gazelor de şist" și „Nu corporaţia face legislaţia”.

ACTUALIZARE 20.32. Manifestanţii din București se îndreaptă spre Piaţa Romană şi intenționează să ajungă la sediul Guvernului.

ACTUALIZARE 20.27. Între timp, la Pungești a crescut numărul demonstranților, iar Chevron a retras o parte din utilaje. Sătenilor li s-au alăturat reprezentanți ai ONG-urilor din Bacău, Vaslui, Bârlad, transmite corespondentul Digi24. Mulți manifestanți au mâncare, haine groase și corturi și intenționează să continue protestul și pe parcursul nopții. 

ACTUALIZARE 20.21. Întrebat de gandul.info dacă o parte a terenului unde ar urma să fie amplasată sonda este al primarului comunei Pungeşti, aşa cum au afirmat unii dintre protestatari, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a răspuns uşor iritat: „Primarul nu are voie să deţină proprietăţi?”. Primarul este în concediu. 

ACTUALIZARE 20.12. Peste 100 de oameni protestează și la Cluj-Napoca. Aceștia au blocat traficul în zona centrală a orașului. 

ACTUALIZARE 20.04. Numărul manifestanților din Piața Universității a ajuns la aproximativ 300. Ei blochează în continuare Bulevardul Nicolae Bălcescu și cer stoparea procesului de explorare în județul Vaslui.

(sursa foto: Facebook - Asociaţia Vira)

______________________________________________________________________________

Protestatarii din București sunt înconjurați de forțe de ordine. Nimeni nu se aștepta ca aceștia să blocheze traficul, dat fiind numărul lor destul de mic, în primă fază. Este vorba, în general, de aceleași persoane care au protestat repetat și față de exploatarea aurului la Roșia Montană.

Protestele din județul Vaslui au reizbucnit după ce, miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin Hotărârea de Guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri