Departamentul de Stat reacționează după declarațiile lui Dmitri Rogozin. Ce rol au avut SUA în interzicerea survolului

Data publicării:
rogozin in moscova crop

Deşi vicepremierul rus a spus că România a interzis intrarea avionului privat în spaţiul aerian la cererea Statelor Unite, Washingtonul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat explicit informaţia.

Întrebată dacă SUA au vreun rol în refuzul survolului, Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a răspuns: „Nu cunosc amănunte, voi verifica cu plăcere, dar este puţin probabil”.

Dmitri Rogozin a ameninţat România că Ministerul de Externe de la Moscova va pregăti o reacţie foarte dură împotriva ţării noastre.

„Nu mai avem ce discuta cu ei după această situaţie. Ministerul rus de Externe va pregăti şi va elabora o reacţie. Una este să introduci sancţiuni împotriva unor persoane pentru ca acestea să nu mai poată primi vize. Dar să forţezi să aterizeze, cu ajutorul aviaţiei militare, un avion la bordul căruia se află membri ai Guvernului rus este dincolo de orice glumă. Reacţia trebuie să fie dintre cele mai dure”, a declarat Dmitri Rogozin.

Declaraţiile ameninţătoare ale vicepremierului rus vin ca reacţie la afirmaţiile făcute de Victor Ponta.

„Lucrurile puteau degenera, puteam să cerem avioanelor de vânătoare româneşti să ia o decizie”, a spus premierul.

Autorităţile române au decis să interzică avionului privat al vicepremierului Rusiei să survoleze spaţiul aerian al ţării noastre sâmbătă, când se întorcea din Transnistria, unde Dmitri Medvedev participase la evenimentele dedicate Zilei Victoriei.

În drumul spre Tiraspol, oficialul rus a zburat cu o aeronava privată prin spaţiul aerian al Uniunii Europene, după ce Ucraina nu a permis survolul. Avionul a trecut prin Bulgaria şi România. Conform procedurilor, controlorii de trafic aerian l-au întrebat pe pilot dacă are la bord persoane cu restricţii în spaţiul comunitar.

Această cursă a trecut în mod fraudulos prin spaţiul aerian al României, probabil şi bulgar, cu o perioadă scurtă de tranzit, având planul de zbor aprobat de Eurocontrol. În mod fraudulos, pentru că la întrebările puse de ROMATSA si de autoritatile aeronautice din Bulgaria s-au dat răspunsuri evazive, a existat o intrerupere a comunicării şi chiar o minciună, bulgarilor li s-a spus că n-ar fi pe lista de pasageri”, a spus Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.

Până la urmă, Dimitri Rogozin s-a întors la Moscova cu o cursă de linie din Chişinău şi pe un alt culoar aerian. Avionul său a rămas blocat în capitala Republicii Moldova.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri