Deputații amână din nou legea câinilor 

Data publicării:
caini2-1

O nouă amânare în Parlament a legii câinilor maidanezi. Ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, promitea că va urgenta dezbaterea acestei legi iniţiate în 2007 şi blocate din martie în comisia de administraţie publică.

Deputații juriști au încheiat discuția, și-au propus doar stabilirea unui calendar al dezbaterilor, deci se vor reuni cu deputații din comisia pentru administrație săptămâna viitoare, vor invita părțile implicate și vor discuta problema. Dezbaterile se anunță a fi de durată. 

Presiunea a fost foarte mare și parlamentarii nu au vrut să își asume o soluție radicală. Rămâne de văzut ce soluții vor reieși din dezbateri. Pentru mulți este un subiect tabu, dar există și o variantă.

Președintele Comisiei juridice spunea că ar trebui analizată decizia CCR, care a spus că eutanasierea trebuie să fie o ultimă soluție. Atunci Curtea a sugerat stabilirea unor etape și criterii foarte clare. Parlamentarii înclină deci către această variantă de mijloc.

Doi copii, unul de 6 ani și altul de 4 ani, au fost atacați luni de câini lângă Parcul Tei din București. Cel de 4 ani a decedat, iar celălalt a fost transportat la spital pentru îngrijiri.  

Legislaţia pe tema câinilor maidanezi este confuză şi conţine prevederi contradictorii. O lege din 2002 permite eutanasierea câinilor nerevendicaţi sau neadoptaţi, o alta din 2008 permite doar eutanasierea celor bolnavi incurabil.  

Există o ordonanță din 2001 a Guvernului Năstase devenită lege în 2002, care permite eutanasierea câinilor dacă nu sunt adoptați în 14 zile și eutanasierea celor cu boli incurabile. Este, de asemenea, o lege din 2008 ce interzice eutanasierea, cu excepția cazurilor în care este vorba despre câini cu boli incurabile. Este în dezbatere de șase ani o lege care vrea să aducă unele condiții mai bune pentru câini, pune accent pe sterilizare, adoptare și prevedea inițial eutanasierea în termen de 30 de zile, dacă nu sunt adoptați. Această prevedere a fost atacată la CCR. De aceea ea se află acum în dezbatere. A fost pusă în acord cu decizia Curții la Senat în primăvară. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri