Descentralizarea pune în pericol clădirile de patrimoniu

Data publicării:
cladiri-3

Palatul Știrbei, o clădire monument din secolul XIX. În spatele ei ar fi trebuit să se înalțe o clădire de 40 de metri înălțime, care să aiba restaurante, galerii și apartamente de locuit. Au existat toate avizele, mai puțin o semnătură. Cea a ministrului Culturii. Astfel, întregul proiect nu a mai fost realizat.

Palatul, chiar daca are un proprietar, este considerat monument istoric și nimeni nu poate interveni asupra imobilului fără autorizație din partea Ministerului Culturii. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe. Legea descentralizării, aflată acum în dezbatere publica, prevede că nu mai este nevoie de avize de la nivel central pentru intervenția asupra monumentelor istorice. Organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra riscurilor pe care le presupune această măsură, odată adoptată.

„Gândiți-vă că în Comisia de Urbanism de la Primăria Municipiului București aceiași arhitecți fac proiectele, aceiași arhitecți îl aprobă”, a spus Dan Trifu, vicepreședintele organizației Ecocivica.

„Din punct de vedere al patrimoniului vom asista în marea majoritate a județelor la agravarea fenomenului de distrugere”, a subliniat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

De-a lungul anilor, zeci de clădiri istorice au fost demolate, pentru a face loc altora noi, așa cum s-a întâmplat și pe strada Gheorghe Manu din București. Casa Spiru Haret a fost demolată de curând, iar in locul ei urmează să apară un bloc de 7 etaje pentru care exista autorizații din partea autorităților locale. Abia la final va fi refăcută fațada casei, așa cum exista ea odinioară.

Nemulțumiți de noile reglementări, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale cer ca atribuțiile în domeniul protejării patrimoniului cultural să fie păstrate la autoritățile centrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri