Deși sunt pedepsite sever, amenințările false cu bombă se înmulțesc în România. Cine sunt autorii „glumelor”

Data actualizării: Data publicării:
pirotehnisti la o interventie
Alertă în București din cauza unui pachet suspect pe bulevardul Kiseleff. FOTO: Captură Digi24

Două alerte cu bombă în fiecare săptămână. Din ce în ce mai des, autoritățile statului sunt puse pe jar de indivizi inconștienți, care sună și spun că au plasat pachete suspecte în locuri aglomerate. Chiar dacă întotdeauna sunt indicii că apelul este fals, niciodată autoritățile nu lasă lucrurile așa.

Clădirile sau locurile publice pomenite de apelați sunt evacuate, iar pirotehniștii scotocesc fiecare colț. În ultimele zile, două astfel de alarme au blocat o stație de metrou și activitatea celei mai mari instanțe din țară.

De cel puțin șapte ori pe lună cineva sună la 112 și amenință. Întotdeauna apelurile sunt scurte, durează maximum 30 de secunde. Apelanții spun că au plasat bombe în locuri foarte aglomerate.

În Capitală sunt cele mai multe cazuri - un mall din Sectorul 2, Primăria Sectorului 2, Tribunalul București, stația de metrou Eroilor, Curtea de Apel sunt cele mai recente locuri care au fost vizate de astfel de anunțuri. Întotdeauna amenințările sunt luate în serios. O armată de oameni se mobilizează și intervine.

Bogdan Ocnaru, jurnalist Digi24: Interventiile nu sunt deloc simple, sunt cel puțin cinci structuri care se mobilizează. Se stabilește un perimetru de siguranță, nimeni nu trece de el. Apoi sunt evacuați cei din interior. Apar pirotehniștii, ei caută în clădire.

45 de amenințări s-au înregistrat anul acesta, 21 în București.

Fără excepție, autorii sunt identificați și prinși. Cei mai mulți sunt copii ori persoane cu probleme psihice. Pedeapsa poate ajunge la 10 ani de închisoare, iar instanța îi poate obliga să achite costurile interventiilor.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri