„Detectorul” de submarine a aterizat în România

Data publicării:
avion

Pe o vreme potrivnică, avionul P-3C Orion a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa la ora 11:30, aşa cum era stabilit. Aeronava a adus în România 11 militari americani, ce fac parte din Batalionul de Patrulă 9, ai cărui membri sunt porecliţi „Vulturii Aurii”.

„Avioanele de tip Orion se află în dotarea armatei americane încă din anii '60. Rolul aparatului de zbor este de asistenţă în lupta împotriva submarinelor”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa.

Dacă situaţia o impune, aparatul de zbor poate interveni în luptă cu rachete, bombe şi mine navale. Comandorul Gonzalo Partida face parte din armata Statelor Unite de 21 de ani. E extrem de ataşat de P-3C Orion, pe care l-a pilotat în misiuni peste tot în lume.

„Mai avem trei sau patru ani rămaşi cu avionul acesta şi va fi înlocuit, dar este extraordinar, este robust, poţi să faci aproape orice cu el şi o să-mi fie dor de el când nu va mai fi”, spune Gonzalo Partida, comandatul echipajului.

„Fiind un avion vechi, pune pilotul la treabă. Ca să zburăm cu el, trebuie să ţinem de manşă mai mult, comparativ cu avioanele noastre mai noi, care cel mai des merg pe pilot automat”, adaugă Matthew Schriner, copilotul avionului.

P-3C Orion va participa, alături de fregata Regina Maria, corveta Contraamiral Horia Măcelariu şi distrugătorul american USS Porter la exerciţiile înscrise în seria Black Sea Resolve Events.

„Marea Neagră este, bineînţeles, o rută importantă pentru relaţiile pe care le avem. Mă uit în spate la steaguri: avem steagul NATO, al României şi al Statelor Unite ale Americii, al nostru. Menţinerea relaţiilor este vitală în ziua de astăzi”, mai spune Gonzalo Partida, comandatul echipajului.

Exerciţiile se vor derula în perioada 12-15 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri