Dezbatere. Argumente pro și contra închiderii hipermarketurilor în weekend

Data publicării:
legume piata

Deşi este anunţată ca o măsură care ar trebui să-i protejeze, producătorii autohtoni de alimente se tem că eventuala închidere a hipermarketurilor, la sfârşit de săptămână, îi va aduce la sapă de lemn. Motivul: cei mai mulţi dintre ei valorifică mai mult de jumătate din ce produc tocmai în aceste mari magazine.

Închiderea pe doua zile ar reduce termenul de valabilitate şi ar aduce pierderi uriaşe pe care nu ştiu ce mă face să cred că noi, industria, le-am suporta. 60% din producţia industrială a României este vândută prin reţelele de supermarketuri”, spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

„Un astfel de tip de reglementare care ar reduce posibilitatea noastră de a vinde în exact zilele în care vindem cel mai bine ne-ar duce, cum se spune pe româneşte, cu oiştea în gard”, spune Alex Jurconi, preşedintele ProAgro.

Reprezentanţii asociaţiilor ţărăneşti ale căror produse îşi găsesc mai greu locul în hipermarketuri recunosc în schimb că ar avea de câştigat dacă clienţii ar fi obligaţi să cumpere produse doar din pieţe măcar două zile pe săptămână.

O decizie de închidere a programului de comerţ sâmbăta de la ora două şi duminica este o inițiativă bună, pozitivă, pe care o susţinem”, spune Alin Bogdan Buzescu, preşedintele Confederaţiei Asociaţilor Ţărăneşti.

Să nu uităm că nu este vorba de închiderea mallurilor. Pentru cei care vor să îşi petreacă duminica la shopping, au mallurile deschise,” spune Alexandru Hlenschi, reprezentant al Adminsitrației Piețelor.

Şi în alte state europene, precum Belgia, Franţa sau Spania, unele hipermarketuri sunt închise la sfârşit de săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri