Dezvoltare imobiliară haotică. În nordul Bucureștiului s-au construit blocuri mai înalte decât prevede legea

Data publicării:
blocuri

Zona Dămăroaia-Bucureştii Noi. Aici, printre case, au răsărit zeci de blocuri cu trei sau chiar patru etaje. Prea înalte pentru regimul zonei şi mult prea apropiate, susţin unii locatari. Unul dintre ei este Florian Comănescu. Lângă casa lui, s-a construit un bloc cu două etaje şi mansardă.

„Distanţa între două clădiri trebuie să fie cel puţin din înălţimea celei mari. Vedeţi dvs. jumătate? N-am soare, umezeală, frig, în afară de pomii ăia nu mai creşte nimic”, spune Florian Comănescu, locuitor al cartierului Dămăroaia-Bucureştii Noi.

Asociaţia locatarilor din zonă spune că astfel de blocuri, apărute în ultimii ani, strică aspectul cartierului. Au făcut reclamaţii şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi, în unele cazuri, li s-a dat dreptate.

Sunt blocuri P plus 3, sau P plus 4 care nu ar trebui să aibă ultimul nivel sau care în loc să aibă locuri pentru garaj au nişte garsoniere şi maşinile sunt parcate pe stradă şi încalcă o hotărâre a Consiliului General care spune că fiecare apartament nou construit trebuie să aibă parcarea lui la subsol”, declară Dumitru Dobrev, avocatul Asociaţiei Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi.

În peste 200 de cazuri fie s-au autorizat construcţii de P plus 4, fie constructorii prin abuz au construit mai mult”, declară Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei recunosc problema, dar spun că numărul de 200 de blocuri care nu ar respecta legislaţia este exagerat.

Sunt multe lucruri făcute ilegal pe acolo. Au fost şi încălcări de regulament, au fost şi mai ales încălcări de autorizaţii. Din moment ce se dau 3.000 de autorizaţii pe an, cu 5-6 oameni, e greu să le urmăreşti pe toate”, afirmă Gheorghe Pătraşcu, arhitect-şef al municipiului Bucureşti.

Până la clarificarea reclamaţiilor primite de la locatarii nemulţumiţi, autorităţile au blocat acordarea de autorizaţii de construire pentru această zonă, spun reprezentanţii Primăriei Generale. O măsură pe care constructorii din zona Dămăroaia o consideră nedreaptă. Ei spun că au câştigat toate procesele intentate de locatarii nemulţumiţi din zonă.

Poate s-o fi depăşit la una, două, trei, cinci, zece care reprezintă un procent minor. Noi construim în cadrul autorizaţiei de construire, respectăm planurile. Că sunt mici diferenţe - alea se ivesc în procesul de construire”, susține Daniel Udrescu, preşedintele Asociaţiei Constructorilor din Dămăroaia.

Un apartament cu două camere în zonă se vinde cu aproximativ 60.000 de euro, respectiv 70.000 de euro pentru trei camere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri