Diaconescu, Cioroianu și Hurezeanu despre interviul acordat de Gitenstein și despre relația cu SUA

Data publicării:
17122012 20diaconescu-39184

„Faptul că există o interacțiune cu partenerii noștri europeni și euroatlantici e un câștig. După părerea altora, e o pierdere sau o atitudine nonconbat, de umilire, mi se pare o prostie, dar uneori cu această prostie se câștigă alegeri și poți determina oamenii să huiduie pe stadion lideri europeni”, a declarat Cristian Diaconescu, comentând interviulacordat Digi24.

„Dacă discutați cu partenerii noștri, veți regăsi cuvântulstabilitate. Nu că ne-ar dori ei un anumit gen de stabilitate, ci o stabilitate care să presupună predictibilitate”, a subliniat el.

„Predictibilitate e cuvântul care motiovează armate să lupte alături de tine, atrage investitorii. E un interes mutual. Efervescența unor contacte între reprezentanții unor state partenere României, state occidentale în familia cărora noi am dorit să intrăm, mai mult cu promisiuni decât cu realizări. Această familie ne-a asumat cu bune și cu rele, dar în România situația a devenit neclară în ultimele luni. Stabilitate înseamnă un stat partener în caz de conflict iminent în Orientul Mijlociu, un partener de nădejde al UE, seriozitate în legătură cu un stat partener aflat pe harta tuturor coridoarelor energetice”, a adăugat el.

„E greu să fii un diplomat străin care trebuie să înțeleagă realitatea din România. La nivel diplomatic, totuși, lucrurile se văd mai clar, mult din această cacofonie de mesaje pe care noi le auzim, le credem sau nu, la nivel diploomatic ele se cern. Nu au un glob de cristal în care s-au uitat și au știut că Ponta avea să fie premier, și noi practic știam că are șanse mari să fie premier. Gitenstein a fost unul dintre cei mai buni ambasadori americani din România, chiar nefiind un diplomat de carieră, a fost foarte implicat.Și ei și-au dat seama că ne-au primit într-un fel de neam occidental, ne comportăm și noi cu bizareriile și cu entuziasmul nostru”, a declarat Cioroianu.

„Americanii au o diviziune clară a intereselor lor vitale: securitatea, standardul de trai, asigurarea căilor energetice. Se mirăcă o țară care a făcut pasul spre o lume a siguranței, a valorilor euroatlantice, nu reușește să umple cu conținut categoria cea mai importantă: mulțumirea oamenilor că le crește nivelul de viață”, a declarat Emil Hurezeanu.

„Atrag atenția în legătură cu ce spunea Hillary Clinton la reuniunea OSCE, nu neapărat relativ de România. Nu vorbea de spațiul rus, ci de cel sovietic, încercând să semnalizeze, la această organizație, o anumită brutalitate, care pune foarte sus în logica americană drepturile și libertățile. Indiferent de interesele SUA, de poziția strategică a unei țări, când există anumite atitudini față de libertăți și drepturile fundamentale, inclusiv nivelul de trai, toate celelalte se blochează. Așa funcționează logica politicianului american. Dacă statul respectiv iese din linia roșie a ceea ce e tolerabil, din acel moment dispare ca partener. Când apar derapaje de o manieră sistematică în legătură cu drepturi și libertăți, orice decizie în plan strategic s-a oprit. Când Gitenstein vorbește despre traiul cetățeanului, atitudinea față de lege, încearcă să avertizeze în acest sens. Nu o poate spune direct”, a declarat Diaconescu.

„Gitenstein a fost criticat, dar intervenția lui, criticată sau nu, a avut de fiecare dată rezultat. Chiar și intervenția sa pe lângă Ponta sau Antonescu, în ciuda reacțiilor acestor domni în urma întâlnirilor, a avut rezultate. Statul de drept s-a repus pe șine”, a spus Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri