Digi24, un maraton de informații în ziua alegerilor

Data publicării:
10122012 20digi2-37843

Pe tot parcursul zilei, aţi aflat de la Digi24 informaţiile care contează. Ştirile au ajuns la dumneavoastră pentru ca să puteţi vota în cunoştinţă de cauză. Am fost observatori oneşti, fără a fi jucători sau arbitri în lupta politică, aşa cum v-am obişnuit în ultimele zece luni. Iar obiectivul nostru este să continuăm în aceeaşi notă: ştirile noastre să respecte întocmai regulile echidistanţei şi echilibrului jurnalistic.

„Am urmat și noi traseul puterii, o putere care a trecut pentru o zi în mâinile fiecăruia dintre voi. La rândul lor, prietenii, adversarii, cunoscuții și necunoscuții din jurul nostru au făcut o alegere care ne influențează și nouă viața. Este jocul simplu al democrației”, a declarat Adriana Muraru.

Ziua alegerilor parlamentare a fost un examen pentru noi în faţa dumneavoastră, unul pe care l-am trecut cu brio. Pe lângă imparţialitate, ne-am mai propus o misiune: să vă reamintim că votul este fundamentul democraţiei şi că alegerea fiecăruia contează. A demonstrat-o unul dintre invitaţii emisiunilor de ieri, regizorul Tudor Giurgiu. Câştigător al premiului Academiei Europene de Film cu scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman, cineastul a explicat importanţa alegerilor personale în clădirea unei cariere.

„Spiritul și grija față de ceea ce comunicăm și transmitem în special celor care vin după noi, pentru că mă gândesc tot mai des că trebuie să las ceva în urma”, a declarat Giurgiu.

Cu alegeri importante, făcute consecvent zi de zi, au reuşit să schimbe lumea oameni ca Steve Jobs sau Mihail Gorbaciov. Un adevărat guru al tehnologiei informatice, Jobs a revoluţionat industria computerelor. Iar Mihail Gorbaciov a reuşit ceea ce părea de neimaginat în anii 80: a contribuit decisiv la doborîrea cortinei de fier, chiar de la cîrma Uniunii sovietice, prin reformele rămase în istorie drept Perestroika.

Drept urmare a acelei politici de relaxare a puterii sovietelor, a fost posibilă revoluţia română din decembrie 1989. Asta le-a redat în urmă cu 23 de ani cetăţenilor români autoritatea de a-şi decide viitorul singuri, cu ajutorul celei mai puternice arme a democraţiei: votul universal şi liber, acelaşi drept pe care l-au exercitat ieri alegătorii care au venit la urne.

Despre alegerile personale a povestit în direct şi dirijorul Operei Naţionale, Tiberiu Soare: a rămas în ţară, deşi avea posibilitatea să plece.

„Dacă vrem să avem o viață așa, cât de cât trăibilă, dacă nu chiar frumoasă, ar trebui sa începem fiecare cu grădina lui, să ne cultivam grădin”, a subliniat el.

Odată încheiată campania electorală, angajamentul nostru este să rămânem aceiaşi observatori onești. Câte dintre promisiunile din campania electorală se vor materializa, dar mai ales câte nu vor prinde contur, veţi afla în următoarele luni tot aici, la Digi24.

Digi24, alegerea corectă în ziua scrutinului

O armată de jurnalişti şi de tehnicieni, cu echipament de ultimă generaţie, v-au ţinut ieri conectaţi cu evenimentele în desfăşurare, pe care vi le-au adus în imagini de înaltă definiţie. Un efort care, însumat, depăşeşte cîteva săptămîni de muncă. Important este însă că am reuşit: v-am arătat scrutinul pas cu pas şi v-am subliniat miza votului, Iar astăzi, tot de la noi, veţi afla rezultatul final al alegerilor.

Reporterii Digi24 v-au transmis cele mai importante informaţii în ziua alegerilor, din fiecare judeţ al ţării. Echipele noastre de corespondenţi au urmărit şi votul din Italia şi Spania, unde trăiesc două dintre cele mai mari comunităţi de români din Europa.

„Am fost în mai multe secții de votare în zona de lângă Madrid și pe lângă altele i-am intrebat pe români ce așteaptă de la parlamentarii pe care îi vor vota pentru viitorul Parlament”, spune Cosmin Bălțoiu, corespondent las Madrid al Digi24.

Nu putea lipsi studioul virtual - combinaţia dintre tehnică şi magie

În ziua alegerilor, graficienii Digi24 au compus un pachet special care să ilustreze cifrele şi avalanşa de informaţii de ieri şi - cel mai important - rezultatele pe care le veţi vedea pe parcursul zilei de azi. Studioul virtual Digi24 a găzduit o ediţie specială moderată de Cosmin Prelipceanu, unde au fost comentate la cald rezultatele exit-poll-urilor. Şi tot cu ajutorul tehnologiei, telespectatorii Digi24 au făcut un tur virtual în direct prin Palatul Parlamentului şi Palatul Victoria.

Portalul digi24.ro a creat o aplicaţie interactivă, una în care sunt centralizate informaţiile despre fiecare colegiu în parte. De asemenea, împreună cu asociaţia Pro-Democraţia, colegii de la divizia web au creat un test online, care i-a ajutat pe utilizatori să afle care ideologie politică li se potriveşte cel mai bine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri